Täydennetty 19.1.2008, 1.3.2010, 1.7.2010, 23.7.2010, 4.8.2010, 8.4.2012, 16.5.2014, 19.9.2018, 15.11.2019, 1.4.2020, 14.7.2020, 7.10.2020, 11.10.2021, 28.1.2022 Juhani Putkinen
Jatkosotaa on sanottu täysin aiheellisesti myös Suomen kolmanneksi vapaussodaksi. Ensimmäinen ja varsinainen Vapaussota Venäjän ja Suomen välillä puhkesi vuonna 1918 ja päättyi Tarton rauhansopimukseen 14.10.1920. Toinen vapaussota oli luonnollisesti Talvisota, jossa Venäjä yritti tuloksetta valloittaa koko Suomen.
Epäonnistuttuaan surkeasti koko Suomen valloituksessa Talvisodassa, niin Venäjä Välirauhan aikana valmistautui hyökkäämään uudelleen Suomen kimppuun.
Suomen valloitus ei suinkaan ollut imperialistisen Venäjän ainoana tavoitteena - ei toki - vaan Venäjä suunnitteli hyökkäävänsä länteen ja aikoi hyökätä maailmanhistorian suurimmin joukoin länteen heinäkuussa 1941. Onneksi Saksa kuitenkin ennätti hyökätä ensin itään, joten Venäjä ei onnistunutkaan valtaamaan koko Eurooppaa, vaan ainoastaan puoli Eurooppaa ja vain puoleksi vuosisadaksi.
Venäjä aloitti Jatkosodan Venäjän ja Suomen välillä pommittamalla Suomen alueita 22.6.1941 klo 6.05 alkaen. Siihen mennessä Suomi, eikä saksalaiset Suomen alueelta, eivät hyökänneet Venäjän alueelle.
Venäjän suoritettua 25.6.1941 yli kymmenen rauhallisen suomalaisen kaupungin pommitukset n. 500 pommikoneen voimin (joista ammuttiin alas 27 konetta Suomen alueelle) Suomi katsoi viimein olevansa jälleen sodassa Venäjän kanssa.
Suomi ja Saksa olivat käyneet ennen sotaa keskusteluja siltä varalta, että Venäjä hyökkää jälleen Suomen kimppuun.
Suomi asetti ehdoksi sotaanlähdölle nimenomaan sen, että Venäjä ensin hyökkää Suomen kimppuun.
Kun Venäjä näin aloitti sodan, niin sen jälkeen Suomi järjesteli joukkonsa hyökkäysryhmitykseen ja lähti ottamaan Venäjän Talvisodassa Suomelta ryöstämät alueet takaisin.
Tässä Jatkosodan hyökkäysvaiheessa suomalaiset joukot etenivät vanhaa rajaa helpommin puolustettaville rajoille Ääniselle ja Syvärille. Tästä Venäjälle kuuluvien alueiden miehityksestä oli seurauksena, että Suomi saattoi kotiuttaa osan joukoistaan asemasodan ajaksi (pyörittämään talouselämää) ja Suomen alue ei myöskään siten ollut niin uhattu Venäjän ilmavoimien pommituksille ja muulle Venäjän terrorille.
Suomi ja Saksa eivät solmineet minkäänlaista liittosopimusta ei ennen sotaa, eikä sodan aikana, siten Jatkosota oli nimenomaan Venäjän ja Suomen välinen erillissota.
Oikeastaan voidaan Sanoa Suomen pelastaneen Venäjän, kun Suomi jäi käymään asemasotaa Vuoden 1941 joulukuusta lähtien, eikä auttanut Saksaa valloittamaan Pietaria, eikä katkaisemaan Venäjälle elintärkeää Muurmannin rataa Sorokassa. Huomattakoon, että tämä oli jo toinen kerta kun Suomi pelasti kommunistisen Venäjän kaatumiselta. Ensimmäinen tapahtui jo heti Vapaussodan jälkeen.
Venäjä aloitti strategisen suurhyökkäyksen Suomea vastaan 9.6.1944 yrittäen jälleen valloittaa Suomen ja tehdä Suomesta ja Venäjän Karjalasta yhtenäisen Karjalais-Suomalaisen neuvostotasavallan. Tässäkin yrityksessään valloittaa Suomi Venäjän puna-armeija kuitenkin epäonnistui surkeasti.
Suomi saavutti suurenmoiset torjuntavoitot Kannaksella (Tali-Ihantala, Äyräpää-Vuosalmi, Viipurinlahti), Nietjärvellä ja Ilomantsissa.
Vaikka Suomen armeija oli voimakkaimmillaan kautta aikojen Jatkosodan lopussa ja suomalaiset joukot seisoivat voittajina taistelutantereilla suurenmoisten torjuntavoittojen jälkeen, niin Suomen johto katsoi suurpoliittisen tilanteen vuoksi parhaaksi tehdä välirauhan Venäjän kanssa. Saksa oli nimittäin selvästikin häviämässä sodan, eikä Suomi olisi enää sitten saanut Saksasta mm. leipäviljaa. Koska Suomi ei ollut leipäviljan suhteen läheskään omavarainen, niin pitkälle tulevaisuuteen jatkuvasta sodasta olisi ollut seurauksena nälänhätä. Suomi oli joutunut Venäjän ja Englannin toimien vuoksi riippuvuuteen Saksasta.
Suomen johtajat myös luottivat naiivisti, että suursodan lopullisessa rauhansopimuksessa Suomi ei menettäisi Karjalaansa. Imperialistinen Venäjä ryösti kuitenkin jälleen noin 12% Suomen alueesta. Taaskaan puna-armeija ei ollut kyennyt sotilaallisesti valtaamaan kuin murto-osan tästä pakkoluovutetusta Suomen alueesta.
Venäjä miehittää edelleenkin noin 12% Suomelle laillisesti kuuluvasta alueesta. Tarton rauhan rajat on saatava palautettua.
Itse Jatkosota meni oikeastaan siedettävästi - itsenäisyys ja länsimainen yhteiskuntajärjestys säilyi. Surkea asia on, että suomalaisia tuomittiin aiheettomasti ja länsimaisen oikeusjärjestyksen vastaisesti sotasyyllisyysoikeudenkäynnissä ja oikeat sotaan syylliset - Venäjä ja Stalin - jäivät tuomitsematta. Se oli oikeusmurha. Ns. sotasyyllisten ja ns. asekätkijöiden tuomiot on kumottava.
Venäjä valmistautui hyökkäämään Suomeen
Salamasota-aikomus Alakurtista Rovaniemelle
Saksan Norjan-Vuoristoarmeijakunnan tärkein tehtävä oli estää Venäjää valloittamasta Petsamoa
Pommituslentoja Jatkosodan alussa
Lentotoiminnasta Utissa 22.6.1941
Suomi miinoitti Viron rannikkoa 22.6.1941
Hangon pommitus Jatkosodan alussa?
Mannerheimin päiväkäsky 29.6.1941
Venäjä veti joukkoja Suomen suunnalta
Jumindan menestyksellinen merimiinataistelu elokuussa 1941
Hävittäjälaivue 34 Jatkosodassa
Panssarintorjunnan kehitys Välirauhan aikana
Laistonsuon tappiollinen taistelu 7.8.1941
Suomi teki strategisen virheen syyskuussa 1941
Suunnitelma Muurmannin radan katkaisusta - Sorokka
Sorokka-suunnitelma (laajennettu tarkastelu)
Syvärin kelirikkotaisteluissa huhtikuussa 1942 hyökkäävä vihollinen kärsi suuria tappioita
Ryssien hölmön tölmäys Syvärillä huhtikuussa 1942
Suomalais-saksalaiset joukot löivät ryssät Kiestingissä 1942
Vuonna 1943 olisi ollut paras tilaisuus hyökätä Suomesta Venäjälle
Suomi oli otettava haltuun asevoimin
Torjuntavoitot
Kolme torjuntavoittoa Karjalan Kannaksella 1944
Torjuntavoitto Viipurinlahdella
Äyräpää-Vuosalmen torjuntavoitto
Noskuan taistelu - osa torjuntavoittoja
Torjuntavoitto U-asemassa 1944
Ilomantsin torjuntavoitto 1944
Mannerheimin päiväkäsky 31.12.1944
Nämä kädet eivät ryssää palvele
Suomen johdon virheitä Jatkosodan yhteydessä