Mannerheimin päiväkäsky 29.6.1941

Ylipäällikön päiväkäsky

Suomen sotilaat! Kunniakas Talvisotamme päättyi katkeraan rauhaan. Rauhanteosta huolimatta vihollisemme on pitänyt maatamme häikäilemättömien uhkailujensa ja jatkuvien kiristystensä kohteena, mikä yhdessä rikollisen kiihoitustyön kanssa yksimielisyytemme murskaamiseksi on osoittanut, että vihollinen ei ollut alunperin tarkoittanutkaan rauhaa pysyväiseksi. - Tehty rauha oli vain välirauha, joka nyt on päättynyt. 

Te tunnette vihollisen. Te tiedätte sen jatkuvat tarkoitusperät kotiemme, uskontomme ja isänmaamme hävittämiseksi ja kansamme orjuuttamiseksi. Tämä sama vihollinen ja sama uhka on nyt rajoillamme. Ilman aihetta se on röyhkeästi hyökännyt eri puolille maata. Isänmaan tulevaisuus vaatii teiltä uusia tekoja.

Kutsun teitä kanssani pyhään sotaan kansakuntamme vihollista vastaan. Sankarivainajat nousevat kesäisten kumpujen alta jälleen rinnallemme tänään, jolloin lähdemme Suomelle turvatun tulevaisuuden luodaksemme Saksan mahtavien sotavoimien rinnalla ja asetovereina vakain mielin ristiretkelle vihollistamme vastaan.

Aseveljet! - Seuratkaa minua vielä viimeinen kerta - nyt, kun Karjalan kansa jälleen nousee ja sarastaa Suomen uusi huomen.[i]

                                                                        

                                                                                                       G. Mannerheim

 

[i] Pentti Pirhonen, Suomen kesäkuu 1941, 1981, sivu 75

Jatkosota

Etusivulle