USAn ”mokia”

USA on saanut paljon hyvää aikaan, mutta myös tehnyt pahoja virheitä. Tässä artikkelissa tarkastellaan joitakin näistä ”mokista”.

Toinen Maailmansota

USA pysytteli aluksi virallisesti syrjässä Toisesta Maailmansodasta, vaikka auttoikin sodan Saksalle julistanutta Englantia. Toisen Maailmansodan alusta on artikkeli täällä.

Saksan kansallissosialistinen hallinto teki sotarikoksia ja rikoksia ihmisyyttä vastaan, siten on ymmärrettävää, että USA halusi kaataa sen hallinnon. Se ei kuitenkaan ole ymmärrettävää, että USA tuki imperialistisen Venäjän vielä pahempaa kommunistista diktatuurihallintoa valtavin materiaalitoimituksin.

Siten USA mahdollisti sen, että Venäjä miehitti puoli Eurooppaa puoleksi vuosisadaksi, ryöstäen, raiskaten, joukkomurhaten, ...

Mitä USA:n sitten olisi pitänyt tehdä? USA:n olisi pitänyt antaa Saksan kaataa Venäjän kommunistinen diktatuuri ja läntisten demokratioiden olisi sen jälkeen pitänyt kaataa Saksan natsihallinto. USA antoi Venäjän hyökätä myös Japaniin (rikkoen hyökkäämättömyyssopimusta) ja vallata Japanin alueita.

Jenkkikenraali Georg S Patton olisi halunnut heittää ryssät Euroopasta samoilla lämpimillä, Saksan kaaduttua - valitettavasti hänen ei annettu tehdä sitä.

Korean sota

Venäjä, Kiina ja Venäjän miehittämänä ollut Pohjois-Korea hyökkäsivät Etelä-Koreaan yrittäen valloittaa koko Etelä-Korean.

Tietenkin oli oikein, että USA liittolaisineen vapautti Etelä-Korean YK:n mandaatilla.

Mutta samoilla lämpimillä olisi pitänyt vapauttaa myös Pohjois-Korea kommunistimiehityksestä. Kun sitä ei tehty, niin Pohjois-Korean nomenklatuura rakentaa edelleen joukkotuhoaseita ja elää leveästi samalla kun tavallinen kansa viruu keskitysleireissä ja kuolee nälkään.

Vietnamin sota

Venäjä, Kiina ja Pohjois-Vietnam hyökkäsivät Etelä-Vietnamiin yrittäen valloittaa koko Etelä-Vietnamin.

Oli hyvä, että USA liittolaisineen yrittivät puolustaa Etelä-Vietnamia kommunistien hyökkäykseltä. Mutta sitä tehtiin poliitikkojen typeryyden vuoksi ”toinen käsi selän taakse sidottuna”. Kun USA teki lopulta sopimuksen Pohjois-Vietnamin kanssa ja veti joukkonsa Etelä-Vietnamista ja Pohjois-Vietnam luonnollisesti hyökkäsi Etelä-Vietnamiin rikkoen sopimusta, eikä USA ei enää auttanutkaan, niin Vietnam on nyt köyhä kommunistinen diktatuuri, jossa kansalla ei ole tavallisia ihmisoikeuksia.

Afganistanin sota 1979-1989

Venäjä hyökkäsi Afganistaniin vuonna 1979 yrittäen valloittaa koko Afganistanin. Venäjä harjoitti alueella säälimätöntä kansanmurhaa kymmenen vuotta.

Oli erinomainen asia, että USA auttoi afganistanilaisia sissejä taistelemaan Venäjän miehitystä vastaan mm. antamalla Stinger-ilmatorjuntaohjuksia sisseille. Siten Afganistanin sissit voittivat sodan ja Venäjä joutui vetäytymään alueelta.

Sodan jäljiltä Afganistan oli raunioina - silloin olisi välittömästi pitänyt auttaa afganistanilaisia rakentamaan maastaan demokraattinen hyvinvointivaltio (kuten USA auttoi Toisen Maailmansodan jälkeen Saksaa ja Japania, sekä Korean sodan jälkeen Etelä-Koreaa).

Persianlahden sota

Venäjän aseistama ja kouluttama Irak hyökkäsi Kuwaitiin miehittäen sen nopeasti - tietenkin murhattiin, ryöstettiin, jne. Oli aivan erinomainen asia, että USA organisoi operaatio Aavikkomyrskyn, jossa USA liittolaisineen heitti Irakin miehitysjoukot Kuwaitista vuonna 1991.

Mutta oli suuri virhe, ettei veristä diktaattoria Saddam Husseinia kaivettu samoilla lämpimillä maakuopastaan kuten jenkkikenraali Norman Schwarzkopf olisi halunnut. USA:n poliitikkojen suuri moka.

Niinpä Irakissa on edelleen (2.12.2008) ongelmia.

Ensimmäinen Tshetshenian sota

Venäjä hyökkäsi Tshetsheniaan vuonna 1994 yrittäen valloittaa koko Tshetshenian - erittäin puhtaine öljyineen, josta saa helposti kotikonstein tehtyä autoon kelvollista polttoainetta.

USA:n olisi ehdottomasti pitänyt auttaa Tshetshenian demokraattisesti valittua maallista hallintoa puolustautumaan Venäjän hyökkäystä vastaan. Tshetsheniassa oli otettu vastaan upea länsimainen perustuslaki kaikkine normaaleine vapauksineen kuten uskonnonvapaus ja naisten tasa-arvoisuus.

Tshetshenia voitti tämän sodan ja Venäjä joutui vetämään miehitysjoukkonsa Tshetshenian alueelta vuonna 1996 Hasavjurtin rauhansopimuksen mukaisesti.

Viimeistään tässä vaiheessa USA:n olisi pitänyt tukea Tshetshenian demokraattisesti valittua hallintoa rakentamaan Tshetsheniasta demokraattinen hyvinvointivaltio - vaan ei. Venäjä sai vapaasti järjestää provokaatioita ja epästabilisoida tilannetta murskaksi pommittamassaan Tshetsheniassa.

Toinen Tshetshenian sota

Venäjä hyökkäsi uudelleen Tshetsheniaan vuonna 1999 järjestettyään ”Mainilan laukaukset”. Se Toinen Tshetshenian sota jatkuu edelleen - kunnes Tshetshenia on itsenäinen ja tshetsheenit saavat elää vapaina omassa maassaan omien traditioittensa mukaisesti.

Tshetsheenien hyvin maallisesta islamista ei olisi ollut kenellekään mitään haittaa - mutta näiden katkerien sotien jälkeen (kun USA ei ole auttanut tshetsheenejä) siellä saa jalansijaa kiihkoislamismi. Siten USA on potkaissut omaan nilkkaansa.

Afganistanin sota

Kun USA oli mokannut, eikä auttanut Afganistanista demokraattista hyvinvointivaltiota, niin kiihkoislamilaiset talebanit pääsivät siellä valtaan.

Afganistanissa toimi kiihkoislamististen terroristien koulutusleirejä, joten oli hyvin ymmärrettävää ja hyväksyttävää, että USA liittolaisineen hyökkäsi Afganistaniin ja kaatoi talebanhallinnon.

Sinne olisi kuitenkin heti pitänyt panostaa oleellisesti enemmän. Viimeistään heti sodan päätyttyä rakentaa tehokkaasti Afganistanista demokraattinen hyvinvointivaltio - estäen Pakistanin koraanikouluissa koulutettujen kiihkoislamilaisten terroristien soluttautuminen Afganistaniin. Lisää täällä.

Irakin sota

Kun USA liittolaisineen ei kaatanut Persianlahden sodan yhteydessä veristä diktaattoria Saddam Husseinia, niin uusi sota jätettiin muhimaan. Irak ei noudattanut YK:n määräyksiä ja järjesti kansanmurhia alueellaan.

Venäjä esti YK:n turvallisuusneuvostossa tehokkaat toimenpiteet Irakia vastaan omalla veto-oikeudellaan. Kannattaa muistaa, että nimenomaan Venäjä aseisti Irakin enemmän kuin hampaisiin saakka.

Oli täysin oikein, että USA liittolaisineen hyökkäsi Irakiin ja kaatoi Saddam Husseinin verisen diktatuurin - mutta valitettavasti USA jätti suunnittelematta ja kunnolla toteuttamatta sodan jälkihoidon. Se oli todella iso moka ja siitä USA on saanut maksaa kalliisti - eikä vain USA, mutta myös viattomat siviilit.

Lisää täällä.

Georgian sota

Joku voi ihmetellä miksi kirjoitan tässä yhteydessä Georgiasta - eihän USA ole hyökännyt Georgiaan, vaan Venäjä hyökkäsi Georgiaan elokuussa 2008.

Georgia rakensi itselleen valitettavasti pienen palkka-armeijan, joka koulutettiin lähinnä ”terrorismin vastaiseen sotaan” Irakissa. Georgian parhaiten koulutettu prikaati oli Irakissa Venäjän hyökätessä Georgiaan - ja sitä piti sitten kiireen vilkkaa alkaa organisoimaan takaisin Georgiaan.

Oletan, että USA neuvoi Georgiaa rakentamaan itselleen suureen reserviin perustuvan aluepuolustuksen sijaan pienen palkka-armeijan. Se oli väärin. Ainakaan minulla ei ole mitään tietoa siitä, että USA olisi neuvonut rakentamaan tehokkaan aluepuolustuksen - Georgia on köyhä pitkien Venäjän miehitysten vuoksi, joten Georgialla ei kerta kaikkiaan ole varaa palkka-armeijaan. USA on antanut Georgian ymmärtää, että Georgia pääsee NATOn ”sateenvarjon” suojaan - vaan Venäjä hyökkäsi ennen kuin Georgia pääsi NATOon, eikä sen pääsyn ajankohdasta ole vielä mitään tietoa.

Ettei vaan USA ole väittänyt Georgian johdolle, ettei Venäjä hyökkää Georgiaan - katsoihan presidentti Bush Putinin silmiin ja näki ... - kun olisi pitänyt nähdä kolme kirjainta KGB.

Venäjä voi aivan hyvin hyökätä uudelleen Georgiaan - esimerkiksi elokuussa 2009 - eikä Georgialla ole tehokasta aluepuolustusta torjumaan Venäjän hyökkäys. Pidän USAa vähintään osasyyllisenä siihen tilanteeseen.

Yhteenveto

Homma mitä on tekemässä pitää hoitaa kerralla loppuun saakka, ettei sama ongelma pulpahda esille kohta uudelleen. Vähemmän projekteja, mutta ne täytyy hoitaa kunnialla loppuun saakka.

Olen tässä ”haukkunut” USAa aivan perusteellisesti, mutta kiitän samalla USAa, että se on edes yrittänyt padota Venäjän imperialistista laajenemista ja edistänyt demokratiaa - mutta aina on vara parantaa. Siksi annan ystävän neuvoja.

Maailmanpoliisille riittää edelleen tekemistä - tsemppiä USA.

Muuta mukavaa

Etusivulle