Miten Irakin sota lopetetaan

Kun Suomessa käydään keskustelua Irakin sodasta hyvin vähäisen todellisen tiedon ja voimakkaiden ennakkoluulojen pohjalta, niin minun on mielestäni pakko kantaa ”korteni kekoon” kun minulla on taatusti keskivertosuomalaista parempaa tietoa siitä mitä Irakissa oikein tapahtuu ja miksi.

En lähde tässä käymään menneisyydessä tapahtunutta ja parhaillaan tapahtuvaa lävitse - vaikka minulla sitä tietoa onkin - oikaisen siihen mielestäni tärkeimpään asiaan, eli miten tämä verenvuodatus pitäisi mielestäni saada loppumaan:

1. Irakin rajat on saatava pitämään, ettei sinne tule lisää islamifundamentalistiterroristeja Syyriasta, Iranista, Libyasta, Egyptistä, Marokosta, Jordaniasta, jne.

Nimittäin juuri nämä ulkomailta tulevat itsemurhapommittajat tuottavat valtavia tappioita tavallisille irakilaisille siviileille ja yrittävät saada aikaan sisällissodan sunnien ja shiiojen välille.

2. Irakilaisia on opetettava ja koulutettava, sekä autettava huolehtimaan itse omista asioistaan, kuten jätehuollosta (joka on suuri ongelma Irakissa, aiheuttaen sairauksia, jne.).

3. Irakilaisia on opetettava/koulutettava ja autettava perustamaan erilaisia yrityksiä, jotka työllistävät irakilaisia, vähentävät työttömyyttä, parantavat tavallisen kansan toimeentuloa. Sielläkin voisi toimia pienlainoja antava pankkijärjestely.

4. Irakin poliisi ja oikeuslaitos tarvitsevat myös erittäin voimakasta tukea, koulutusta, materiaalia, neuvonantajia, jne.

5. Liittoutuneiden joukot luovuttavat koko ajan yhä enemmän vastuuta Irakin armeijalle, mutta joukkoja EI saa vielä vetää Irakista. Niiden on pysyteltävä taustalla valmiina tukemaan Irakin armeijaa tarvittaessa. Irakin armeijan varustamista ja kouluttamista on jatkettava edelleen voimakkaasti. Ehkä Suomikin voisi lahjoittaa sinne jotakin itäkalustoa, josta on luopumassa.

Irakia EI saa päästää ajautumaan kaaokseen ja täysimittaiseen sisällissotaan.

Ainakin kohdan yksi voisi mielestäni ottaa vastuulleen rikas ja osaava EU. On luotava toimiva rajavartiolaitos, varustettava se hyvin, rakennettava aitoja, sensorikenttiä, miinakenttiä - mitä hyvänsä, etteivät rajat vuoda. EU:lla on tästä hyvää kokemusta mm. autettuaan Baltian maita samassa asiassa. Irakissa tarvitaan lisäksi järeämpiä keinoja ja mm. hyvin varustettuja valvontalentokoneita.

Nyt on toimittava nopeasti, eikä saa jäädä peloissaan ihmettelemään!

Muuta mukavaa

Etusivulle