Miksi on sodittu ja soditaan?

Siinäpä kysymys, mutta kuka osaa vastata kysymykseen? Ihmiset, kansat ja valtiot ovat käyneet sotia tuhansia vuosia ja käyvät edelleen.

Yritän itse vastata esittämääni kysymykseen edes pieneltä osin. Helpointa on käyttää esimerkkejä käydyistä sodista. Esihistoriallisiin sotiin en koske tikullakaan, sillä niistä ei ole olemassa faktaa.

Tarkat lähdeviitteet löytyvät sinisten linkkien avulla aukeavista artikkeleista.

1. Vapaussota

Vapaussota on yksi yleinen syy sotaan. Joku valtio tai kansa on alistanut orjuuteensa jonkun toisen valtion tai kansan ja tämä alistettu kansa nousee sotaan orjuuttajaansa vastaan.

Tai joku kansa on julistautunut itsenäiseksi valtioksi, mutta entinen isäntä ei suostu itsenäisyyteen ja hyökkää itsenäistyneen kimppuun.

Esimerkeiksi voitaisiin ottaa suuresta määrästä vapaussotia muutama tapaus.

Viron Vapaussota on yksi meitä läheinen esimerkki. Viro oli ollut heittopussi mm. Ruotsin, Venäjän ja Saksan välillä. Isännät vaihtuivat vuosien vieriessä ja virolaiset kärsivät jokaisen isännän alla enemmän tai vähemmän.

No, Virossa muistetaan Ruotsin vallan aikaa "hyvänä Ruotsin aikana". Silloin virolaisia ei murhattu joukoittain ja virolaiset saivat jopa opiskella. Ensimmäisen Maailmansodan tiimellyksessä virolaiset havaitsivat historiallisen tilaisuuden
itsenäisen Viron perustamiseen ja julistivat Viron itsenäiseksi. Tapansa mukaan Venäjä tietenkin hyökkäsi Viroon ja tarvittiin Vapaussota varmistamaan Viron itsenäisyys. Viro voitti sen sodan ja säilytti itsenäisyytensä.

Suomen Vapaussota on vielä edellistäkin läheisempi esimerkki. Suomi julistautui itsenäiseksi 6.12.1917, mutta Venäjä ei vetänyt miehitysjoukkojaan Suomesta. Päinvastoin Venäjä yllytti osan suomalaisista punaisista nousemaan kapinaan Suomen vapailla vaaleilla valittua eduskuntaa ja laillista hallitusta vastaan sekä
aseisti kapinalliset. Venäjä myös lähetti uusia vakinaisen armeijan joukkojaan hyökkäämään Suomeen. Kannaksella Venäjän joukot yrittivät läpimurtoa Suomen puolustuksesta, mutta epäonnistuivat yrityksessään. Venäjä solmi valtiosopimuksen Suomen nukkehallituksen kanssa aivan kuten 20 vuotta myöhemmin Talvisodan yhteydessä ns. Kuusisen hallituksen kanssa. No, Venäjä hävisi sen Vapaussodan Suomea vastaan ja joutui solmimaan Suomen kanssa Vapaussodan rauhansopimuksen Tartossa.

Algerian vapaustaistelua voitaneen myös kutsua vapaussodaksi. Se menee kuitenkin ns. harmaalle alueelle, sillä algerialaiset kävivät lähinnä sissisotaa Algeriaa miehittänyttä Ranskaa vastaan alkaen vuonna 1954. Algerialaiset käyttivät myös selvää terrorismia keinonaan vapautua Ranskan miehitysjoukoista. Räjäyttelivät pommeja tarkoituksellisesti siviilikohteissa, kuten esimerkiksi kahviloissa ja Air Francen toimistossa, algerialiset ulottivat terrorismin myös Ranskan maaperälle. Ranska vastasi terrorismiin kidutuksella ja terrorilla, mutta joutui lopulta myöntämään häviönsä ja vetämään miehitysjoukkonsa Algeriasta, vaikka sotilaallisesti Ranska voitti yleensä taistelut. Algeria itsenäistyi 3(5).7.1962.

2. Imperialistinen valloitussota

Imperialistinen valtio pyrkii alistamaan toisen valtion tai sen alueen johtoonsa joko rauhanomaisin tai väkivaltaisin keinoin. Joskus asevoiman käytöllä uhkaaminen johtaa uhrin alistumiseen, jolloin päällisin puolin näyttää päästyn päämäärään rauhanomaisin keinoin - voidaan saada jopa näyttämään siltä, että uhri itse halusi liittyä imperialistiseen valloittajaan.

Historiasta löytyy paljon esimerkkejä siitä kuinka valtiot hankkivat itselleen siirtomaita. Vastarintaan nousseet alkuasukkaat yksinkertaisesti tapettiin ja alue valloitettiin sekä orjuutettiin. Sellaista kolonialismia ovat harrastaneet mm. Englanti, Ranska, Espanja, Portugali, Venäjä ja Hollanti. Tässä katsauksessa en kuitenkaan lähde penkomaan niitä kaukaisia tapahtumia, sillä vastassa ei yleensä ollut itsenäinen valtio, eikä sen oikea armeija. Katsotaan lähihistoriaa, sieltäkin löytyy esimerkkejä.

Suursodan esileikkinä Saksa ja Venäjä liittoutuivat Venäjän aloitteesta keskenään ja jakoivat valtiota toistensa etupiireihin sulle, mulle periaatteella. Saksan tavoitteena oli yhtenäinen Saksan valtakunta - eli yhdistää Ensimmäisen Maailmansodan loppuselvittelyissä silvotut saksalaisten asuinalueet. Venäjän tavoitteena oli saada aikaan Toinen Maailmansota ja sen avulla valloittaa koko Eurooppa - aluksi. Nimenomaan Venäjä halusi, että koko Puola häviää maailmankartalta. Suosittelen lämpimästi lukemaan tässä yhteydessä ainakin Stalinin puheen 19.8.1939, ja Hitlerin puheen 22.6.1941.

Puola syyskuu 1939

Venäjä ja Saksa hyökkäsivät liittolaisina Puolan kimppuun, jakoivat Puolan keskenään, sekä järjestivät yhteisen voitonparaatin ja voitonjuhlan Puolan kukistumisen kunniaksi. Saksa halusi vanhat saksankieliset alueet muodostaakseen yhtenäisen kansallisvaltion. Saksa olisi halunnut jäljelle jäävän itsenäisen Tynkä-Puolan, mutta suostui liittolaisensa Venäjän vaatimukseen, että Puola häviää kokonaan maailmankartalta. Itse sodasta ja sotatoimista lisää täällä. Stalin petti liittolaistaan Hitleriä viivyttämällä omaa hyökkäystään Puolan kimppuun, jotta syttyy Toinen Maailmansota.

Viro, Latvia ja Liettua

Venäjä vaati Virolta, Latvialta ja Liettualta oikeutta sijoittaa joukkojaan kyseisten maiden alueelle sotilastukikohtiin, luvaten ettei maiden suvereniteettia loukata. Kyseiset maat tekivät sen virheen, että luottivat Venäjään tai eivät ainakaan ryhtyneet sotilaalliseen vastarintaan silloin kun se vielä oli mahdollista. Venäjä oli tosin ennen vaatimustaan keskittänyt melkoiset sotajoukot näitä Baltian maita vastaan. Niiden olisi pitänyt ajoissa suorittaa täydellinen joukkojensa liikekannallepano - vaan eivät sitä tehneet. Kun Venäjän joukot pääsivät sisään, niin sitten oli enää myöhäistä rypistää kun paska oli jo housuissa. Niinpä Venäjä onnistui tässä imperialistisessa valloituksessa ilman sotaa sillä hetkellä. Baltian maat kuitenkin kärsivät erittäin suuria menetyksiä Venäjän brutaalin miehityksen alla. Täysimittaisessa sodassa tuskin olisi tullut niin suuria tappioita kuin tuli miehitykseen alistumisessa. Jatkossa virolaiset sitten taistelivat leijonan lailla Venäjän uutta miehitystä vastaan.

Suomen vuoro

Sitten tulikin Suomen vuoro. Venäjä kutsui Suomen neuvotteluihin Moskovaan ja vaati Suomeltakin sotilastukikohdan ja Suomen alueita itselleen. Suomi kuitenkin nosti valmiuttaan, eikä antanut periksi kohtuuttomiin Venäjän vaatimuksiin. Venäjä aloitti nimenomaan imperialistisen hyökkäyssodan hyökkäämällä Suomen kimppuun 30.11.1939 rikkoen törkeästi Suomen ja Venäjän välisiä Hyökkäämättömyyssopimusta, sen jatkosopimusta, Tarton Rauhansopimusta, sopimusta rajaselkkausten selvittämisestä, sekä allekirjoittamaansa YKn edeltäjän Kansainliiton peruskirjaa. Venäjä yritti valloittaa koko Suomen, mutta Suomi saavutti torjuntavoiton. Sota tuli kuitenkin Suomelle kalliiksi, kun ei oltu varustauduttu kunnolla ajoissa.

Tshetshenia

Tshetshenia oli joutunut Venäjän miehittämäksi vuonna 1859 kymmeniä vuosia kestäneiden Venäjän imperialististen hyökkäyssotien jälkeen.

Tshetshenia itsenäistyi kaikkien pykälien mukaisesti vuonna 1991 samalla kun esimerkiksi Viro ja Georgia palauttivat itsenäisyytensä täysimääräisenä voimaan. Venäjä hyökkäsi Tshetsheniaan vuonna 1994 yrittäen valloittaa jälleen koko Tshetshenian. Venäjä hävisi sen sodan joutuen vetämään joukkojensa rippeet Tshetsheniasta vuonna 1996 Hasavjurtin rauhansopimuksen mukaisesti. Venäjä hyökkäsi uudelleen Tshetsheniaan vuonna 1999 aloittaen Toisen Tshetshenian sodan, joka jatkuu edelleen ja on levinnyt mm. Dagestanin, Ingushian ja Kabardino-Balkarian alueille.

Georgia

Kristitty Georgia on joutunut käymään sotia islamilaisia maita vastaan satoja vuosia. Lopulta georgialaiset väsyivät sotimiseen ja arvelivat saavansa apua Venäjältä. Se oli virhe. Venäjä hyökkäsi Georgiaan vuonna 1801 ja miehitti maan - artikkeli.

Georgia palautti itsenäisyytensä voimaan samalla kun esimerkiksi Suomi itsenäistyi. Venäjä kuitenkin tapansa mukaan hyökkäsi jälleen Georgiaan jo vuonna 1921. Georgia hävisi sen sodan ja joutui Venäjän miehittämäksi vielä 70:ksi vuodeksi. Georgia palautti itsenäisyytensä jälleen voimaan vuonna 1991 samalla kun esimerkiksi Viro. Venäjä valmistautui kuitenkin huolellisesti hyökkäämään uudelleen Georgiaan ja hyökkäsi vuonna 2008 aloittaen Georgian sodan - se oli jälleen imperialistinen hyökkäyssota ja Venäjä miehittää edelleen rikollisesti Georgian Abhasiaa, ns. Etelä-Ossetiaa ja Akhalgoria.

3. Puolustussota

Norja

Norja joutui taistelemaan puolustussodan, kun Englanti ja Ranska sekä toisaalta Saksa suorittivat kilpajuoksun kumpi osapuoli ensin ennättää käydä Norjan kimppuun. Saksa voitti kilpajuoksun juuri ja juuri, mutta Saksan laivasto kärsi sodassa korvaamattomia tappioita.

Ranska ja Englanti?

Ranskaa ja Englantia pyritään yleisesti näyttämään uhrina, joiden kimppuun roisto Saksa hyökkäsi. Kannattaa kuitenkin muistaa, että nimenomaan Englanti ja Ranska julistivat sodan Saksalle 3.9.1939 ILMAN, että Saksa olisi hyökännyt niiden kimppuun. Siten Ranskan ja Englannin EI voida katsoa käyneen puolustussotaa.

Belgia ja Hollanti

Belgia ja Hollanti sen sijaan kävivät puolustussotaa kun Saksa koukkasi niiden alueiden kautta Saksalle sodan julistaneen Ranskan kimppuun. Belgia ja Hollanti yksinkertaisesti jäivät jalkoihin. Saksan vaihtoehdoista Puolan sodan jälkeen voi lukea täältä.

Suomi jälleen

Epäonnistuttuaan valloittamaan Talvisodassa Suomen Venäjä valmistautui huolellisesti hyökkäämään uudelleen Suomen kimppuun valloittaakseen lopultakin itsepäisesti itsenäisyydestään taistelleen Suomen. Suomi oli Talvisodalla pakotettu luovuttamaan Hanko Venäjälle sotilastukikohdaksi. Venäjä aikoi käyttää Hankoa sillanpäänä hyökätäkseen sieltä Helsinkiin. Muista valmisteluista, joukkojen keskityksistä, jne. voi lukea täältä.

Onneksi Siperia oli opettanut Suomea, joten tällä kertaa Suomi valmistautui tulevaan Venäjän hyökkäykseen sen kuin vain resurssit riittivät. Suomi esimerkiksi kävi keskusteluja Saksan kanssa saadakseen apua kun Venäjä taas hyökkää Suomen kimppuun. Suomi asetti ehdoksi sotaanlähdölleen, että Venäjä ENSIN hyökkää Suomen kimppuun. Lopulta hieman ennen Venäjän hyökkäystä Suomi suoritti puolustuksellisen joukkojensa keskityksen. Venäjä hyökkäsi jälleen Suomen kimppuun alkaen 22.6.1941 kello 6.05, aloittaen Suomen ja Venäjän välisen Jatkosodan, joka oli erillissota.

4. Miksi

Tämän artikkelin otsikossa kysytään miksi soditaan.

Voitaisiin vetää yhteen, jotta Venäjän käymiin hyökkäyssotiin syinä ovat Venäjän imperialismi ja venäläisten isovenäläinen sovinismi. Venäjä on ollut imperialistinen valtio jo noin 500 vuotta, on sitä edelleen ja tulee olemaan.

Esimerkiksi Toisen Maailmansodan yhteydessä Venäjä aikoi hyökätä maailmanhistorian suurimmin joukoin länteen valloittamaan koko Euroopan - aluksi. Venäjä suunnitteli hyökkäyksensä huolella ja alkoi keskittämään joukkojaan hyökkäystään varten valtavassa mittakaavassa niiden suunnitelmien mukaisesti. Tässä eräs suunnitelma, jota Venäjä toteutti käytännössä. Venäjä aikoi hyökätä heinäkuussa 1941.

Yleisinä syinä sodille voitaneen pitää sellaisia käsitteitä kuin ahneus ja ehkä myös kunnia. Joissakin tapauksissa syynä sotaan on tietenkin ollut se, että joku kansa on halunnut säilyttää valtionsa itsenäisyyden ja kansan oikeuden elämään - sekä pistänyt hanttiin hyökkääjälle.

5. Ehkäisysota, ennakoiva isku

Ylläolevan perusteella voidaankin esittää kysymys miksi Saksa hyökkäsi Venäjälle 22.6.1941? Siihen löytyy vastaus jo tämän kappaleen väliotsikosta, mutta perustelut löytyvät täältä. Se ei tietenkään tarkoita, että Saksalla olisi ollut oikeus esimerkiksi joukkomurhata juutalaisia, eikä mikään oikeuttanut esimerkiksi Venäjän suorittamia puolalaisten kansanmurhia.

6. Lopuksi

Tässä artikkelissa on käsitelty vain joitakin esimerkkejä.

Epäoikeudenmukainen rauha (kuten Ensimmäisen Maailmansodan rauhansopimus) on yksi syy uuteen sotaan. Uskontojen puolesta ja vastaan on myös sodittu. Kansallisia rajoja kunnioittamattomat rajanvedot aiheuttavat edelleen taisteluja ja varmaan myös sotia. Jokaisella kansalla pitäisi olla oma itsenäinen valtio, jossa se voisi elää vapaana omien tapojensa mukaisesti. Tälläkin hetkellä esimerkiksi kurdit ovat suuri kansa ilman omaa itsenäistä valtiota ja Venäjä miehittää esimerkiksi tshetsheenien kansallisvaltiota Tshetsheniaa - on asettanut sinne nukkehallinnon.

Tulevaisuudessakin tullaan siten näkemään sotia. Venäjän tavoitteista tällä suunnalla artikkeli täällä. On erittäin huolestuttavaa, että Suomi on ajanut puolustuskykyään ja puolustusvalmiuttaan alas vauhdilla Halosen 12 vuotta kestäneen presidettiyden ajan - samalla Venäjä on ajanut vauhdilla ylös omaa hyökkäyskykyään ja hyökkäysvalmiuttaan. Meillä ei ole varaa elää illuusiossa, vaan on nostettava puolustusmäärärahoja reippaasti.

Yleistä sotahistoriaa

Etusivulle