Georgian itsenäisyyden palauttaminen

Georgian varhaishistoriasta voitte lukea tästä artikkelista ja Georgian miehityksestä vuosina 1921-1991 tästä artikkelista.

Joukkomurha

9.4.1989 Venäjän miehitysjoukot Georgiassa tekivät georgialaisten joukkomurhan Georgian pääkaupungissa Tbilisissä. Nämä georgialaiset olivat uskaltaneet toivoa Georgian itsenäisyyden palauttamista.

”Gruusiassa alkoivat huhtikuussa 1989 laajat mielenosoitukset, joissa vaadittiin olojen parantamista ja venäläisen miehittäjän lähtöä. Neuvostopanssarit ja taistelukaasuja sekä teroitettuja lapioita käyttäneet erikoisjoukot lähetettiin Tbilisin kaduille, joilla tapettiin ainakin 20 aseetonta siviiliä.”[i]

Parlamenttivaalit

Lokakuussa 1990 Georgiassa järjestettiin monipuoluevaalit, jotka voitti entinen toisinajattelija Zviad Gamsahurdia. Hänen puolueensa sai Georgian parlamenttiin 155 paikkaa 250:stä. Kommunistinen puolue sai 64 paikkaa.

Itsenäisyyden palauttaminen

9.4.1991 Georgia julisti palauttaneensa itsenäisyytensä.

Presidentinvaalit

26.5.1991 Zviad Gamsahurdia valittiin demokraattisissa vaaleissa Georgian presidentiksi.

Venäjä kaatoi

Imperialistiselle Venäjälle ei sopinut, että strategisesti tärkeä Georgia olisi päässyt Venäjää pakoon ja siitä muodostuisi demokraattinen hyvinvointivaltio. Niinpä Venäjän turvallisuuspalvelut kaatoivat Georgian laillisen hallinnon ja asettivat Georgian nukkepresidentiksi KGB-kenraali Eduard Shevardnadzen vuonna 1992. Zviad Gamsahurdian pakolaishallitus alkoi toimimaan itsenäisyytensä samoin palauttaneessa Tshetsheniassa. 12.3.1992 Georgian oikea presidentti Gamsahurdia avasi Georgian parlamentin istunnon Tshetshenian pääkaupungissa Groznoissa.[ii]

Georgian pilkkominen

Venäjälle ei riittänyt, että se oli asettanut Georgialle nukkehallitsijan, sillä georgialaiset eivät halunneet elää osana Venäjää. Siksi Venäjä järjesti Georgiaan sisällissodaksi naamioidun invaasionsa, jonka yhteydessä Venäjä teki Georgian maakunnassa Abhasia etnisen puhdistuksen ajaen noin neljännesmiljoonan georgialaista pakolaisiksi omista kodeistaan.

Vastaavasti Georgian toisesta maakunnasta, jota kutsutaan virheellisesti Etelä-Ossetiaksi (Venäjän kiero keksintö), ajettiin kodeistaan noin 25 000 georgialaista.

Venäjä asetti näihin Georgian maakuntiin nukkehallitukset omasta KGB-koplastaan, sekä rauhanturvaajiksi naamioidut miehitysjoukkonsa.

Shevardnadzen ”hallitsemassa” Georgiassa oli talous kurjassa jamassa - georgialaiset hyvin köyhiä.

Georgian johto on tarjonnut näille maakunnilleen laajaa autonomiaa, mutta se ei ole sopinut Venäjälle, joka haluaa valloittaa koko Georgian jälleen itselleen.

Saakashvili

Oikeasti Georgia pääsi itsenäistymään vasta kun Shevardnadzen nukkehallitus kaadettiin Mihail Saakashvilin, Zurab Zvanian ja Nino Burjanadzen johtamassa verettömässä vallankumouksessa. Saakashvili valittiin Georgian presidentiksi lumivyörynomaisella vaalivoitolla 4.1.2004.

Siitä alkoi Georgian taloudellinen nousu, mitä Venäjä ei voinut sietää - varsinkaan kun Georgian tavoitteena on nyt päästä EU:n ja NATOn jäseneksi.

Venäjä yritti tuhota Georgian talouden asettamalla Georgian viinit ja kivennäisvedet tuontikieltoon ja sulkemalla Georgian ja Venäjän välisen rajan,

Georgia kuitenkin suuntautui länteen - nyt entistäkin suuremmassa määrin.

Niinpä imperialistinen Venäjä hyökkäsi 8.8.2008 Georgiaan aloittaen täysimittaisen sodan Georgiaa vastaan. Tapansa mukaan Venäjä valehteli, ettei ollut sodassa - aivan kuten esimerkiksi Suomen ja Venäjän välisen Talvisodan yhteydessä.


[i] Erkki Nordberg, Arvio ja ennuste Venäjän sotilaspolitiikasta Suomen suunnalla, 2003, sivu 292

[ii] Alla Dudajeva, Miljoni esimene, 2004, sivu 144

Georgia

Etusivulle