Miksi Suomi joutui käymään Vapaussodan, Talvisodan ja Jatkosodan Venäjää vastaan?

Ennen Vapaussotaa

Suomalaiset olivat toki joutuneet sotimaan Venäjää vastaan jo ennen Suomen Sotaa, mutta lähdetään kuitenkin tarkastelemaan historiaa vasta ajasta, jolloin Suomi kuului autonomisena suuriruhtinaskuntana Venäjän tsaarin alaisuuteen.

”Venäläinen imperialismi halusi yhdenmukaistaa ulko- ja turvallisuuspolitiikan lisäksi postilaitoksen ja muut valtiolliset instituutiot, lisätä venäläisten virkamiesten ja venäjän kielen oikeuksia Suomessa ja viime kädessä venäläistää kansan ja sulauttaa lopulta koko Suomen kiinteäksi ja erottamattomaksi osaksi Venäjän yhtenäistä valtakuntaa.”[i]

Tästä Venäjän Suomea kohtaan harjoittamasta sortopolitiikasta kumpusivat suomalainen aktivismi, jääkäriliike ja suojeluskunnat. Nähtiin, että Suomi ja suomalaisuus voivat säilyä vain itsenäisessä Suomessa. Jotta Suomi voisi itsenäistyä Venäjän brutaalin vallan alta Suomi tarvitsee koulutetut asevoimat ja aseita.

Ensimmäinen Maailmansota näytti antavan mahdollisuuden Suomen ja suomalaisuuden säilymiseen. ”Jos itse sielunvihollinen olisi ollut Nikolai II:ta [Venäjää - jp] vastaan taistelussa, kaikki epäröinti valinnassa näiden potentaattien välillä olisi loppunut sen tosiasian edessä, että Nikolai II uhkasi Suomen koko olemassaoloa.”[ii] Siten aktivistit turvasivat Saksaan saadakseen aseita ja sotilaskoulutusta. Sodan alussa Saksa saavutti kimppuunsa hyökänneestä Venäjästä merkittäviä voittoja, esimerkiksi Tannenbergissä. Se loi uskoa Saksan voittoon Venäjästä ja lisäsi intoa turvata Saksaan.

Saksa suostui auttamaan. ”Jos sanotaan, että Saksa tammikuussa 1915 ojensi Suomelle voimakkaan, auttavan kätensä, se on liiaksi sanottu. Pikemminkin se heitti hukkumassa olevalle kansalle arveluttavan heikon pelastusköyden. Eikä sen enempää tarvinnut tehdäkään. Suomessa oli miehiä, jotka olivat valmiit tarraamaan tähän köyteen kynsin hampain – ja vetämään jäljessään kokonaisen kansakunnan.”[iii]

Jääkäripataljoona 27. ”Saksassa helmikuusta 1915 helmikuuhun 1918 palvelleeseen suomalaiseen vapaaehtoisjoukkoon on laskettu kuuluneen kaikkiaan 1886 suomalaista.”[iv] Tietäen tämän joukon olevan tulossa apuun Suomen hallitus, kenraali Mannerheim ja suojeluskuntalaiset aloittivat Vapaussodan Venäjää vastaan.

Suomi oli julistautunut itsenäiseksi 6.12.1917, mutta imperialistinen Venäjä ei vetänyt miehitysjoukkojaan Suomesta. Ne miehitysjoukot oli riisuttava aseista ja estettävä Suomen Karjalassa Venäjältä hyökkääviä Venäjän joukkoja tekemästä läpimurtoa rintamaan.

Vapaussota

Niin, Suomi joutui käymään Vapaussodan Venäjää vastaan, sillä ”Venäjän karhu” ei halunnut irrottaa kynsiään ”Suomineidosta” ja halusi pistellä Suomen valtavaan kitaansa.

Vapaussodan aloittamisesta voitte lukea artikkelin tarkoin lähdeviittein täältä.

Onneksi Suomi voitti Vapaussodan jääden itsenäiseksi demokraattiseksi valtioksi.

Vapaussodasta Talvisotaan

Venäjän karhu ei suinkaan heittänyt kirvestään kaivoon, vaikka hävisi Vapaussodan Suomea vastaan, Suomi piti ehdottomasti saada ”takaisin”. Talvisotaa edeltävältä ajalta löytyy runsaasti artikkeleita tarkoin lähdeviittein luotettaviin lähteisiin täältä.

Esimerkiksi tässä artikkelissa esitetään sotilaallisia valmisteluja alkaen 20.5.1939 konkreettisesti nimenomaan Talvisotaa varten.

Talvisota

Venäjä hyökkäsi Suomen kimppuun 30.11.1939, rikkoen törkeästi voimassa olevaa hyökkäämättömyyssopimusta ja sen jatkosopimusta, yrittäen valloittaa koko Suomen. Suomettunut historiankirjoitus kertoo Venäjän irtisanoneen hyökkäämättömyyssopimuksen ja jättää kertomatta, ettei sopimusta voinut irtisanoa ja noin vain hyökätä heti irtisanomisen jälkeen. Hyökkäämättömyyssopimus oli voimassa 31.12.1945 saakka.

Syynä Venäjän hyökkäykseen Suomen kimppuun ei suinkaan ollut mikään ”Leningradin turvallisuuden varmistaminen”, vaan puhtaasti Venäjän imperialismi ja ahneus.

Onneksi Suomi saavutti torjuntavoiton ja vielä suurpoliittinen tilanne oli sellainen, ettei Venäjä vielä halunnut joutua sotaan Englantia ja Ranskaa vastaan. Lisää syitä miksi Venäjä ei onnistunut valtaamaan Suomea Talvisodassa löytyy täältä.

Talvisodasta Jatkosotaan

Sitä ajanjaksoa sanotaan yleisesti ja osuvasti Välirauhaksi. Linkin takaa löytyy runsaasti artikkeleita tarkoin lähdeviittein.

Kun Venäjä epäonnistui yrityksessään valloittaa Talvisodassa koko Suomi, niin Venäjä valmistautui huolella hyökkäämään uudelleen Suomen kimppuun – Suomi piti kerta kaikkiaan saada valloitettua ”takaisin”.

Jenkkiprofessorilta erinomainen lyhyt kuvaus tilanteesta Välirauhan aikana.

Jatkosota

Kuinka ollakaan imperialistinen roistovaltio Venäjä hyökkäsi taas Suomen kimppuun alkaen 22.6.1941 kello 6.05, aloittaen Suomen ja Venäjän välillä käydyn Jatkosodan, joka oli erillissota.

Suomi saavutti suurenmoiset torjuntavoitot jääden itsenäiseksi demokraattiseksi valtioksi.

 

Tilanne on jälleen samaVenäjä haluaa valloittaa Suomen ”takaisin”, odottaen sopivaa tilaisuutta hyökätäkseen uudelleen.[i] Martti Häikiö – Historia ja väärät profeetat; 2003; sivu 42

[ii] Matti Lauerma – Kuninkaallinen Preussin Jääkäripataljoona 27; 1966; sivu 45

[iii] Matti Lauerma – Kuninkaallinen Preussin Jääkäripataljoona 27; 1966; sivu 91

[iv] Matti Lauerma – Kuninkaallinen Preussin Jääkäripataljoona 27; 1966; sivu 254

Maanpuolustus

Etusivulle