Mainilan laukauksia

Venäjä ampui Mainilan laukaukset tekosyyksi hyökätä Suomen kimppuun.

Venäjä valmistautui huolella monta kuukautta ennen Talvisotaa hyökkäämään Suomen kimppuun (aivan kuten vuonna 2008 Georgian kimppuun). Hyökkäysvalmistelujaan Venäjä naamioi Suomen kanssa käymillään "neuvotteluilla". Niissä "neuvotteluissa" Venäjä onnistuikin tuudittamaan suomalaiset poliitikot mm. Paasikiven ja Tannerin siihen uskoon ettei Venäjä hyökkää.

Suomi oli toki marsalkka Mannerheimin vaatimuksesta nostanut kaikessa hiljaisuudessa puolustusvalmiuttaan tipoittain, jotta Suomea ei voitaisi noin vain valloittaa yllätyshyökkäyksellä. Poliitikot eivät kuitenkaan suostuneet siihen, että rajalta olisi evakuoitu ihmiset turvaan tulevalta hyökkäykseltä - niinpä kun Venäjä sitten hyökkäsi, niin siviilit jäivät monin paikoin hyökkääjän jalkoihin tullen surmatuiksi tai joutuen vangiksi.

Tämä on sitäkin käsittämättömämpää kun Venäjä ampui Mainilan laukaukset jo 26.11.1939 ja katkaisi kohta diplomaattiset suhteetkin.

Venäjän NKVDn (myöhemmät nimet KGB ja FSB) joukot ampuivat tykeillä ja kranaatinheittimillä 26.11.1939 kello 14.30-15.05 omia joukkojaan rajan lähellä olevan Mainilan kylän lähettyvillä. Suomalaisten rajavartijoiden tähystyspaikoilla kirjattiin tapahtuma ylös, mutta Venäjän puolella rajavartijat eivät ilmoittaneet laukauksista esimiehilleen - vaan tieto laukausten ampumisesta tuli äärettömän nopeasti Moskovasta Pietariin.

Venäjän ulkoministeri Molotov jätti samana iltana asiasta nootin Suomen Moskovan-lähettiläälle. Suomi jätti seuraavana päivänä Venäjälle vastanootin, jossa kiistettiin suomalaisten ampuneen niitä laukauksia. Marsalkka Mannerheim antoi julkisuuteen tiedon, ettei suomalaista tykistöä ollut 50 km lähempänä rajaa. Uusi Suomi kertoi 28.11.1939 jotta laukaukset oli ammuttu Venäjän puolelta rajaa.

Mainilan laukauksilla Venäjä perusteli ilmoitustaan Suomen ja Venäjän välillä voimassa olleen hyökkäämättömyyssopimuksen irtisanomisesta. Kannattaa kuitenkin huomata ETTEI se sopimus ollut irtisanottavissa, vaan se oli voimassa vuoden 1945 loppuun. Valitettavasti Suomi on edelleenkin niin suomettunut, ettei tätä tärkeää asiaa tuoda esiin. Venäjä nimenomaan RIKKOI voimassa ollutta hyökkäämättömyyssopimusta hyökätessään Suomen kimppuun 30.11.1939.

Venäjä ei ole suonut Suomelle sitä "kunniaa", että Suomi olisi saanut ainoana Venäjän naapurivaltiona "nauttia" Venäjän järjestämistä "Mainilan laukauksista". Esimerkiksi Viroa vastaan Venäjä upotti Metallistin väittäen Viron upottaneen sen. Saadakseen tekosyyn hyökätä Tshetshenian kimppuun Venäjä räjäytteli omia kerrostalojaan väittäen tshetsheenien räjäyttäneen ne.

-----

Vapaussodasta Talvisotaan

Etusivulle