Puolalaiset kostavat - Stalinin kertomus

Venäjä liittoutui Saksan kanssa. Venäjä ja Saksa hyökkäsivät liittolaisina Puolan kimppuun. Venäjä suoritti puolalaisten kansanmurhan.

Saksan tehtyä ennakoivan iskun Venäjälle 22.6.1941 ja saavuttaessa suurta sotilaallista menestystä syntyi ajatus tehdä Venäjälle kyyditetyistä puolalaisista sotilaista puolalainen armeija sotimaan Saksaa vastaan. Siksi puolalainen kenraali Vladyslaw Anders pääsi kidutuksesta Venäjän NKVD:n (KGB/FSB) vankilasta.

Puolan pakolaishallituksen pääministeri, kenraali Sikorski ja kenraali Anders olivat Stalinin vieraina. Stalin kertoi heille:

"kuinka hän oli ennen vuotta 1912 lähtenyt Puolaan Leninin, joka oli tuolloin Zakopanen lähellä, lähettiläänä. Stalin selitti että viranomaiset eivät vielä epäilleet häntä ja hän matkusti junalla.

Kun juna oli ylittänyt Puolan rajan hän oli lähtenyt yhdellä asemalla ulos ja tilannut lounaan. Junan piti pian jatkaman matkaa ja hän hermostui, sillä heitä, jotka istuivat hänen molemmin puolin palveltiin ennen häntä. Hänen mielipahansa kasvoi vieläkin kun hän näki, että myös ihmiset, jotka olivat saapuneet hänen jälkeensä saivat annoksensa ennen häntä. Vasta juuri ennen junan lähtöä tarjoilija toi hänelle lautasellisen kuumaa keittoa. Stalin, vielä nuori ja äkkipikainen, kaatoi keittolautasen ja poistui ravintolasta. Hän ei ymmärtänyt miksi häntä oli kohdeltu siten ennenkuin oli kertonut asiasta Leninille. Lenin kysyi: »Millä kielellä Sinä tilasit lounaan?» - »Tietenkin venäjäksi.» - »Älä sitten ihmettele» oli Lenin sanonut, »että Sinua kohdeltiin niin. Puolalaiset ovat kärsineet Venäjän alla niin paljon, että he kostavat niin pian kun heillä on sellainen mahdollisuus»."[i]

Niin, ja se oli jo ennen vuotta 1912. Sen jälkeen puolalaiset ovat oppineet vihaamaan Venäjää ja venäläisiä vieläkin enemmän - ja täysin aiheellisesti.


[i]     Vladyslaw Anders, Armee paguluses, 1949/2006, sivut 87-88

Puola

Etusivulle