Venäjä nosti hyökkäysvalmiuttaan

Venäjä on nostanut viimeisen vuoden kuluessa oleellisesti hyökkäysvalmiuttaan ja nostaa sitä parhaillaankin voimakkaasti. Suomen puolustusvalmius puolestaan on Haloskan ylipäällikkyyskautena laskenut huolestuttavasti ja on lähes olematon.

Venäjän valmius

Venäjän joukot olivat aiemmin divisioonakokoonpanossa ja vain pieni osa joukoista oli jatkuvassa taisteluvalmiudessa. Pääosa joukoista oli runkomiehityksessä, joka tarkoittaa että taisteluvalmiuteen nostettaessa kyseiseen divisioonaan piti kutsua  miehistö ja osa päällystöstäkin reservistä. Siten taisteluvalmiuteen nostaminen vei aikaa ja oli myös havaittavissa tiedustelun keinoin. Tietysti silloinkin oli mahdollista suorittaa yllätyshyökkäys - mutta kuitenkin rajoitetuin voimin.

Divisioonakokoonpanosta on nyt pääsääntöisesti siirrytty prikaatikokoonpanoon - joka sinänsä ei tietenkään ole pahasta - mutta se on erittäin merkittävää, että nyt Venäjällä on suuri joukko prikaateja jatkuvassa taisteluvalmiudessa (hyökkäysvalmiudessa).

Jatkuvassa hyökkäysvalmiudessa Venäjällä on mm. 40 prikaatia, joista 4 on hyökäysvaunuprikaatia ja 35 moottoroitua jalkaväkiprikaatia - siis tavanomaisista maavoimien joukoista. Osa kyseisistä 40 prikaatista on määrävahvuisia ja loputkin on miehitetty vähintään 95% määrävahvuudesta. 40 prikaatia heti valmiina hyökkäykseen - se ei ole suinkaan pieni määrä. No, tietysti osa joukoista pitää olla Kauko-Idässä ja osa Kaukasuksella, mutta vapaana on huolestuttava määrä hyökkäysvalmiita joukkoja.

Edellä mainittujen tavallisten maavoimien prikaatien lisäksi on mm. 9 ohjusprikaatia, 4 tykistöprikaatia, 4 rakettitykistöprikaatia, pioneeriprikaati, elektronisen sodankäynnin prikaati, 7 spetsnazprikaatia (erikoisjoukkoja), 2 laskuvarjojääkäridivisioonaa, 2 maahanlaskudivisioonaa, 4 laskuvarjojääkäri- ja maahanlaskuprikaatia (perustetaan vielä kaksi lisää).

Näillä yllä kuvatuilla joukoilla kävisi jo suuremmanpuolisen sodan tai useampiakin ilman liikekannallepanoa.

Siten yllätyshyökkäys on oleellisesti helpompi suorittaa kuin vielä pari vuotta sitten. Huomattakoon, että Venäjä onnistui tekemään yllätyshyökkäyksen kaksi vuotta sitten.

Aloitettuaan yllätyshyökkäyksen Venäjä kykenee nopeasti lisäämään joukkojensa määrää varsin oleellisesti. Venäjällä on 60 varikkoa, jotka kykenevät nopeasti perustamaan prikaatin, tms.

http://mdb.cast.ru/mdb/2-2010/item5/article1/

Venäjä metsästää nyt tehokkaasti varusmiespalvelua pakoilevia, joten koulutetun nuoren reservin määrä nousee nopeasti. Varusmiespalvelua pakoilevia jahdataan mm. rajalla. Passi ei riitä ulkomaanmatkaan, vaan lisäksi on oltava lupa kutsuntaviranomaisilta.

Kannattaa muistaa sekin, ettei Venäjän lain mukaan hyökkäyssotaan tarvita parlamentin suostumusta, vaan presidentin käsky riittää.

Suomen valmius

Valitettavasti Suomen puolustusvalmius on romahtanut. Varuskunnilla ei ole sotilaallisia valmiustehtäviä ja Helsingin ilmatorjunnankin taisteluvalmius on poistunut.

Suomen johto uskoo naiivisti, että Suomen tiedustelu varoittaa ajoissa uhkasta ja sitten valmiutta nostetaan kutsumalla reservejä palvelukseen uhkaa vastaavasti. Vaan entäs jos ei varoita, eikä joukkoja kutsuta palvelukseen ja Venäjä hyökkää? Vastaus kuuluu, että kusessa ollaan kaulaa myöten ja kusessa lilluu sitä ihtiään.

Viron valmius

Pienellä eteläisellä naapurillamme Virolla - veljeskansallamme - on Suojeluskunnat (Kaitseliit), meillä ei ole valitettavasti edes niitä. Olen toiminut Virossa vapaaehtoisena rakentamassa Viron puolustusta ylös ja havainnut miten siellä on nostettu puolustusvalmiutta kun on näyttänyt uhkaavalta - ei valmiuden nostamisesta ole toki pidetty meteliä, mutta kyllä Venäjän tiedustelu on sen huomannut.

Suojeluskunnat

Suomessa olisi pitänyt perustaa Suojeluskunnat ja Lottajärjestö uudelleen heti neukkulan romahdettua, eli 1990-luvun alussa. Sitä toki yritettiinkin tehdä - kokous oli kutsuttu Katajanokan kasinolle ja minäkin olin jo matkustanut Helsinkiin perustamiskokousta varten, mutta sitten homma peruttiin. Suomettuminen oli ja on edelleen vallalla.

Silmänlumeeksi on perustettu pieniä maakuntajoukkoja, jotka voivat puuhastella hienoissa maastopuvuissa mallia 2005 - mutta joukoilla ei ole aseita kotonaan, eikä niitä harjoiteta tehokkaasti sodankäyntiin. No, ovatpa kuitenkin olleet jakamassa vettä ja harjoitelleet metsäpalon sammutusta.

Vielä ei ole myöhäistä - mutta kohta saattaa olla.

Vaan Suomessa eletään illuusiossa - höllötetään kuten haaleassa vedessä. Tuore puolustusmäärärahaesitys on hyvä näyte siitä.

Maanpuolustus

Etusivulle