Varauduttava pahimman varalle

Maanpuolustussektorilla toimivien henkilöiden on aina varauduttava pahimman varalle. Tämä tarkoittaa myös ulko- ja turvallisuuspolitiikasta vastuussa olevia siviilejä, eikä pelkästään sotilaita.

Meillä on historiasta karvaita kokemuksia siitä, että aina ei ole varauduttu pahimman varalle.

Esimerkkejä voitaisiin esittää kauempaakin, mutta otetaan ensimmäiseksi esimerkiksi 1930-luku.

Ennen Talvisotaa marsalkka Mannerheim halusi, että Suomi varautuisi Venäjän hyökkäyksen varalle ja hankkisi puolustusmateriaalia. Poliitikot eivät uskoneet sodan tulevan, vaan prioriteettina oli esimerkiksi olla velaton valtio. No, kuten tiedämme niin ei Venäjä välittänyt poliitikkojemme uskomuksista, vaan hyökkäsi.

Kun sota syttyi, niin sitten poliitikot lupasivat ostaa aseita mistä hyvänsä ja mihin hintaan hyvänsä - mutta sitten niitä ei enää ollut juuri saatavissa ja hinta oli kova, puhumattakaan siitä, että yleisesti ottaen ne ostetut aseet eivät enää ennättäneet Talvisotaan. Esimerkiksi onnistuimme ostamaan USA:sta siihen aikaan ihan hyviä hävittäjälentokoneita Brewster, mutta ei niistä ollut iloa vielä Talvisodassa. Jatkosodan alussa ne olivat kuitenkin hyvä olla olemassa.

Jatkosodan aikana ei tehty kaikkea mahdollista, että olisi saatu Suomelle mm. kunnollisia hävittäjälentokoneita riittävästi. Niinpä sitten kun Venäjä aloitti neljännen strategisen suurhyökkäyksen Suomen valloittamiseksi kesäkuussa 1944, niin meillä ei ollut taaskaan kuin kourallinen moderneja hävittäjiä heitettäväksi taisteluun noin tuhatta venäläiskonetta vastaan. Saksan lentokoneteollisuus tuotti koneita suuria määriä, mutta Saksalla ei riittänyt koneisiin mm. koulutettuja lentäjiä. Suomella taas oli hyvin korkeatasoisia lentäjiä, jotka joutuivat lentämään täysin vanhentuneilla romuilla.

Mikä hulluinta niin tällä kertaa poliitikot (mm. presidentti Ryti) olivat huolissaan, että Venäjä hyökkää - mutta nyt korkeat sotilasviranomaiset eivät varautuneet pahimman varalle. Ryti oli yksi heistä, jotka eivät halunneet ennen Talvisotaa ottaa Suomelle lainaa aseiden ostamiseen - hän oli oppinut läksynsä. Täsmälleen sama koski valtiovarainministeri Väinö Tanneria. Ennen Talvisotaa hän ei halunnut nostaa puolustusmäärärahoja, mutta ”Siperia opetti” ja jatkossa rahakukkaron nyörit olivat auki.

Jatkosodan loppuvaiheen virheitä

Korkeiden upseereittemme tekemiä vakavia virheitä tarkastellaan mm. seuraavissa artikkeleissa:

- Läpimurto Valkeasaaressa

- Läpimurto Kuuterselässä

Silloinkin kyseessä oli nimenomaan se, että ei varauduttu pahimman varalle, vaan sorruttiin toiveajatteluun.

Nykyaika

Entäpä nykyaika?

Valitettavasti näyttää siltä, ettemme osaa ottaa oppia historiasta:

1.     Venäjä on edelleen se sama imperialistinen roistovaltio, joka se on ollut jo noin 500 vuotta;

2.     Venäjä sijaitsee valitettavasti edelleen Suomen pitkän itärajan takana;

3.     Suomi on pitänyt taas hyvin pitkään puolustusmäärärahamme aivan käsittämättömän alhaisella tasolla - poliitikoillamme ei näytä olevan realiteettien tajua ennen kuin sitä isketään moukarilla heidän päähänsä;

4.     Mikä hulluinta, niin nyt Puolustusvoimain johtokin syyllistyy vakaviin virheisiin kun ei varaudu pahimman varalle. Tämä ilmene muun muassa:

a)     pienennetään sodan ajan joukkojen vahvuutta aivan käsittämättömän pieneksi;

b)    hävitetään valtavia määriä täysin käyttökelpoista puolustusmateriaalia;

c)    ei hankita uusia ilmatorjuntaohjuksia muille kuin valmiusyhtymille;

d)    ollaan poistamassa olemassa olevia ilmatorjuntaohjuksia ennen kuin se olisi välttämätöntä (niitä voisi myös modernisoida Suomessa);

e)      kertausharjoituksia järjestetään vain murto-osa tarpeesta;

f)      varuskunnissa ei huolehdita puolustusvalmiudesta - Kaskeala uskoo, että tiedustelu varoittaa ajoissa ja ennätetään kutsua reservit palvelukseen;

g)    edes pääkaupungin suojana ei ole valmiudessa olevaa ilmatorjuntaa.

5.     Suomi ei ole liittymässä demokraattisten maiden puolustusliittoon NATOon.

Näitä luetteloita voisi jatkaa loputtomiin. Meillä pitäisi olla nytkin Suojeluskunnat, vaan ei ole. Niistä olisi hyötyä mm. yllätyshyökkäystä vastaan.

Maanpuolustus

Etusivulle