Tekikö Japani oikein liittyessään Toiseen Maailmansotaan?

Japani liittyi mukaan Toiseen Maailmansotaan hyökkäämällä USAn sotilastukikohtaan Pearl Harboriin 7.12.1941 kello 08.00. Oliko se viisasta?

Tunnettu tosiasia historiasta on, että Japanin hyökättyä Kiinaan USA & Co asettivat Japanin öljyboikottiin, joten Japanin oli pakko tehdä jotakin tilanteen ratkaisemiseksi.

Japani, Saksa ja Italia olivat tehneet keskinäisen sotilasliiton - Saksa oli jo sodassa Englantia ja Venäjää vastaan. Oliko Japanin askel (hyökkäys Pearl Harboriin) liittoutuneiden kokonaisedun mukainen? Minusta ei ollut.

Vilkaistaanpa historiaan - 1900-luvun alkuvuosiin. Silloin Japani voitti imperialistisen Venäjän. Sitä seurasi, että Saksa voitti imperialistisen Venäjän. Sitä taas seurasi, että Suomi ja Viro voittivat vapaussotansa imperialistista Venäjää vastaan saavuttaen itsenäisyytensä. No, Suomi ja Viro eivät olleet ainoita, mutta minulle tärkeitä maita.

Toisessa Maailmansodassa oli silloin meneillään giganttien taistelu Moskovasta, ehkä koko sodan voitosta. Kun Japani hyökkäsi USAn kimppuun, niin imperialistinen Venäjä saattoi vapaasti vetää valtaosan Kaukoitään sijoittamistaan joukoista taistelemaan Saksaa vastaan lähinnä Moskovan rintamalle.

Samalla Japanin hyökkäys USAa vastaan antoi USAlle mahdollisuuden myös avoimesti taistella Saksaa vastaan ja ryssien puolesta - eikä vain salaisesti kuten siihen saakka.

-----

Japanilaiset kävivät sotaa hyvin brutaalisti - kauniisti sanottuna pyyhkivät persettään Geneven sopimuksella sodankäynnin säännöistä. Siitä ei voi antaa plussaa japseille, mutta se oli toisaalta heidän kulttuurinsa mukaista. Taistelijaa arvostettiin, antautujaa halveksittiin.

Saksalaiset noudattivat pääsääntöisesti Geneven sopimusta sen sopimuksen allekirjoittaneiden suhteen - esimerkiksi jenkkejä ja engelsmanneja käsiteltiin suhteellisen hyvin sotavankeina. Sen sijaan venäläisiä sotavankeja ei aina käsitelty silkkihansikkain, sillä venäläiset murhasivat brutaalisti esimerkiksi haavoittuneita tai punaisella ristillä suojattuja lääkäreitä.

-----

Kysessä on tietenkin jälkiviisaus, mutta minun mielestäni Japanin olisi pitänyt Pearl Harborin hyökkäyksen sijaan tehdä edes kevennyshyökkäys Venäjän kimppuun - silloin USAlla ei olisi ollut syytä aloittaa sotatoimia Japania vastaan ja sakut olisivat ehkä saaneet lyötyä imperialistisen Venäjän aivan kuten tapahtui Ensimmäisessä Maailmansodassa.

Se taas olisi hyvinkin voinut pelastaa puolen Euroopasta joutumasta imperialistisen roistovaltion Venäjän miehittämäksi, raiskaamaksi ja ryöstämäksi puoleksi vuosisadaksi.

Kannattaa huomata sekin, että Venäjä hyökkäsi sitten ryöstöretkelle Japaniin rikkoen voimassa ollutta hyökkäämättömyyssopimusta.

Yleistä sotahistoriaa

Etusivulle