Mistä saadaan 3000 MW lisää sähköä sitten kun kulutus Suomessa on ennustettu 15000 MW? - versio 2

Tämä kirjoitus on julkaistu alun alkaen Uuden Suomen Puheenvuorossa 4.1.2025. Se sai 14 tykkäystä ja 164 kommenttia, sekä oli pitkän aikaa suosituimpien kärjessä. Tämä on mm. kommenttien perusteella täydennetty versio 2.

--- ---

Fingrid on ennustanut, että sähkön kulutus (teho) voi nousta tänä talvena tasolle 15 000 MW. Se on hyvin todennäköistä, sillä se toteutui jo viime talvena (2024).

Oheisessa kuvassa kulutus on vain noin 12 000 MW. Lähde.

Toisessa kuvassa näkyy sää Suomessa käytännössä samaan aikaan. Lähde. Kuvassa normaali tammikuun pakkanen on vain Lapissa. Keski-Suomessa on karkeasti -15 ja etelässä, sekä Vaasan hujakoilla, vaivoin pakkasen puolella. Pakkasta on ollut vasta noin vuorokauden, joten sähkön kulutus on alhaisella tasolla – rakennukset ovat varastoineet lämpöä, joten sähkön kulutus kasvaa viiveellä.

Kivihiilen kieltäminen

Helsingin Salmisaaren kivihiilivoimala on vielä käytössä, vaikka se piti poistaa käytöstä keväällä 2024. Jollekin tuli Hesassa mieleen huoltovarmuus. Nyt se Salmisaaren voimala on aikomus poistaa käytöstä keväällä 2025. Silloin sähkön ja lämmön tuotanto vähenee ja sähkön kulutus kasvaa.

Kivihiilen kieltäminen hyödyttää imperialistista roistovaltiota Venäjää ja on haitallista Suomelle. Kivihiilen huoltovarmuus on hyvä, sillä se on halpaa ja sitä on helppo varastoida avotaivaan alle suuriin kekoihin.

Sähkön siirtolinjat ulkomaille

Suomen ja Viron välinen siirtokaapeli Estlink 2 on poissa käytöstä tämän talven, kun Venäjä ”ystävällisesti” päätti rikkoa sen kaapelin talveksi. Siirtolinjat ovat hyvin kalliita ja helposti tuhottavissa. Suomi pitää saada sähköomavaraiseksi, aikuisten oikeasti. Joka minuutti pitää itse tuottaa sähköä edullisesti vähintään sillä teholla (MW), kuin sitä halutaan kuluttaa Suomessa – esimerkiksi 15 000 MW.

Suomen ja Ruotsin väliset ilmalinjat ovat kalliita rakentaa ja kuluttavat valtavan alueen alleen mm. metsää. Ruotsistakaan ei välttämättä ole aina saatavissa sähköä tuotavaksi Suomeen. Sen varaan ei saa laskea yhtään mitään.

Tuulivoima

Suomeen on valitettavasti rakennettu haitallista sattumavoimaa tuulivoima jo kapasiteetiltaan peräti 8224 MW. Tuulivoiman tuotanto kuitenkin heiluu hulluna karkeasti välillä 0 MW ja 6500 MW. Ohessa kuva marraskuulta 2024. Lähde.

Tuulivoiman rakentaminen Suomeen hyödyttää imperialistista roistovaltiota Venäjää ja on haitallista Suomelle.

Tuulivoiman tuotannon (teho, MW) valtava vaihtelu aiheuttaa sähkön markkinahinnan valtavan vaihtelun. Kun tuulee kunnolla, niin sähkön hinta painuu alle tuotantokustannusten – Suomeen ei kannata rakentaa lisää hyödyllistä sähköntuotantokapasiteettia. Kun ei tuule kunnolla, niin sähkön hinta pomppaa taivaisiin – se heikentää Suomen kilpailukykyä.

Ydinvoiman vastustaminen

Vihreät ovat vastustaneet ydinvoiman rakentamista Suomeen ihan perusteellisesti. Toki myös mm. kepuli Matti Vanhanen esti pääministerinä ollessaan ydinvoiman lisärakentamisen Suomeen. Ydinvoiman vastustaminen hyödyttää imperialistista roistovaltiota Venäjää ja on haitallista Suomelle.

Ydinvoimaa lisää

Suomeen on perustettava Suomen Ydinvoima Oyj. Suomen Tasavallan hallituksen pitää toimia ”kätilönä”, synnytettäessä kyseinen yhtiö. Osakkaiksi TVO, Fortum, Solidium (Suomen valtio) ja pari runsaasti sähköä kuluttavaa yritystä.

Heti kun yhtiö on saatu perustettua, sen täytyy tilata kolme ydinvoimalaa APR1400 Etelä-Koreasta: Loviisa 3, Olkiluoto 4 ja Vaasa 1. Katsokaapa miten upeasti neljä APR1400 voimalaa kehrää sähköä Barakahissa. Ne neljä voimalaa maksoivat yhteensä 20 miljardia USD, eli viisi miljardia yksi voimala.

 

--- ---

 

Versioon 2

Uuden Suomen Puheenvuorossa julkaistun artikkelin kommenttien perusteella on tehty tämä versio 2. Jatkettu alkuperäisen artikkelin perään.

Sähkön tuotannon riittävyys

Kukaan ei ole vastannut otsikon kysymykseen: Mistä saadaan 3000 MW lisää sähköä sitten kun kulutus Suomessa on ennustettu 15 000 MW?

Edellinen huippukulutus noin 15 000 MW päivämäärällä 4.1.2024 oli mahdollista, sillä sattumalta juuri silloin tuulivoima tuotti noin teholla 2000 MW – ei ollut laajaa korkeapaineen aluetta Suomen yllä. Silloin myös tuotiin Suomeen sähköä ”langat punaisena” – siihen tuontiin ei saa luottaa.

Ydinvoimalan rakennusaika

Kommenteissa arveltiin seuraavan ydinvoimalan valmistuvan Suomeen vasta 1930-luvun lopulla, vaikka päätös ostamisesta tehtäisiin heti. Varmaankin Olkiluoto 3 viivästymisen vuoksi.

Kommenteissa oli toisaalta järkevän tuntuinen arvio Puolaan rakennettavista uusista ydinvoimaloista – betonivalusta valmistumiseen 8 vuotta.

Etelä-Koreassa aloitettiin lokakuussa 2024 kahden APR1400 ydinvoimalan maanrakennustyöt, eli alettiin kaivamaan monttua.

Suunniteltuna on ensimmäisen valmistuvan 2032 ja toisen 2033.
https://jput.fi/Ydinvoima_Etela_Korea.htm

Lisää sähkön siirtolinjoja, että voidaan viedä tuulisähköä

Niin, kommenteissa esitetään lisää siirtolinjoja, että voitaisiin viedä tuulisähköä Keski-Eurooppaan.

Minusta siinä ei ole vähäisintäkään järkeä. Siirtolinjat maksavat hirveästi ja kun Suomessa tuulee hyvin, niin sähkön markkinahinta painuu olemattomiin. Siten myytävästä sähköstä ei saisi tuloja. Toinen ongelma on siirtohäviöt Suomesta, vaikka Saksaan, jossa on usein sähköstä pulaa, kun ovat idioottimaisesti sulkeneet hyvät ydinvoimalansa. Sähkön siirtohäviöt ovat näin pitkällä matkalla niin suuret, että sähkön siirtämisessä ei ole mitään mieltä. Järkevintä on lopettaa tuulivoiman rakentaminen Suomeen ja rakentaa lisää ydinvoimaa.

Ei tarvita lisää sähkön tuotantoa, rajoitetaan kulutusta

Jotkut kommentit meinaavat mennä ihan absurdeiksi.

Jotkut eivät näytä ymmärtävän, että sähkön kulutus Suomessa kasvaa aivan vuoren varmasti:
– kivihiilen käyttämisen sijaan käytetään sähköä;
– öljylämmityksestä luopuminen lisää sähkön kulutusta;
– sähköautojen lataamiseen kuluu hirveästi sähköä;
– teollisuus siirtyy maakaasun käyttämisestä sähkön käyttämiseen;
– IT (palvelimet, supertietokoneet) kuluttavat yhä enemmän sähköä;
– jne.

Siitäkin syystä tarvitaan Suomeen lisää edullista säävarmaa perusvoimaa ja edullista säävarmaa säätövoimaa. Eli ei saa rakentaa sattumavoimia tuulivoima ja aurinkovoima. Tarvitaan lisää nimenomaan ydinvoimaa ja hieman myös vesivoimaa (Vuotos ja Kollaja).

Lisää Aurinkovoimaa?

Taas esitetään rakennettavaksi Suomeen lisää aurinkovoimaa, vaikka aurinkovoima on Suomessa haitallista sattumavoimaa. Juuri silloin kun Suomessa kulutetaan sähköä eniten (kovilla talvipakkasilla), niin aurinkovoima ei tuota Suomessa sähköä ainakaan mainita saakka. Aurinkovoima voi olla järkevää Kaliforniassa, kun siellä sähköä kulutetaan eniten jäähdytykseen helteisinä keskipäivinä. Suomessa ei tarvita lisää sähköä kesäisinä keskipäivinä.

Sähkövarastoja?

Taas esitetään sähkövarastoja, vaikka se ei ole taloudellisesti kannattavaa.

Sähkön varastoiminen on äärettömän kallista, siten haitallista puuhastelua:
https://jput.fi/Lopettakaa_idioottimainen_kalliiden_ja_turhien_sahkovarastojen.htm

Ydinvoiman rakentaminen on oleellisesti halvempaa kuin sähkövarastot. Sähkövarasto ei tuo lisää sähkön tuotantoa.

Sähkön kulutuksen pitää joustaa?

Kommenteissa esitetään, että sähkön kulutukseen tarvitaan lisää joustoa.

Päinvastoin.

Suomessa pitää, joka ainoa minuutti tuottaa edullisen hintaista sähköä niin paljon kuin sitä halutaan kuluttaa. Eli on rakennettava ydinvoimaa ja vaikka lisäksi kivihiilivoimaa (on lopetettava idioottimainen hiilidioksidin päästökauppa).

Odotetaan pieniä SMR-ydinvoimaloita?

Ihan kohta on tulossa SMR-ydinvoimaloita – vai onko?

Niitä kaupallisia SMRiä ei aikuisten oikeasti ole vielä olemassa, joten tyyppihyväksyntääkään niille ei voi antaa.

Prototyyppien kanssa tyypillisesti painitaan vuosia – ennen kuin ne ovat sarjatuotantokelpoisia ja toimivat hyvin.

Ei ole edes tiedossa mitä niillä tuotettu sähkö tulee maksamaan per megawattitunti.

Lakeja ja asetuksia niitä varten ei ole olemassa.

Mielestäni niitä ei pidä jäädä odottamaan sen kummemmin kuin fuusiovoimaakaan. Kannattaa ostaa jo olemassa olevaa tekniikkaa, kuten APR1400.

Päivitin artikkelini Etelä-Korean ydinvoimasta ja APR1400 voimaloista:
https://jput.fi/Ydinvoima_Etela_Korea.htm

Yhteenveto

Suomeen ei tarvita lisää tuulivoimaa, ei aurinkovoimaa, ei siirtolinjoja ulkomaihin, ei sähkövarastoja.

Suomeen tarvitaan ehdottomasti lisää ydinvoimaa – nimenomaan jo käytössä olevia, hyväksi havaittuja suuria ydinvoimaloita, kuten APR1400 Etelä-Koreasta.

Suomen hallituksen on toimittava kätilönä, että saadaan uudet ydinvoimalat Loviisa 3, Olkiluoto 4 ja Vaasa 1, mahdollisimman nopeasti tuottamaan Suomeen säävarmaa sähköä – ja siten Suomen sähköhuoltovarmuus kuntoon.                                  

Energiapolitiikka

Etusivulle