Georgiassa talouspotentiaalia

Georgia on hyvin köyhä valtio, jolla on suuri potentiaali nousta nopeasti muiden demokraattisten länsimaiden tasolle.

Georgialla on loistava monituhatvuotinen historia. Georgian oma kirjaimisto ja kirjallisuus on noin 1500 vuotta vanha.

Nykyinen köyhyys ei johdu osaamattomuudesta eikä laiskuudesta, vaan siitä, että Venäjä hyökkäsi Georgiaan ja miehitti Georgiaa ensin yli sata vuotta vuodesta 1801 ja sitten uudelleen vuodesta 1921 vuoteen 1991.

Itsenäisyyden palauttaminen vuonna 1991 ei kuitenkaan nostanut Georgiaa jaloilleen, sillä Venäjä soti Georgiaa vastaan Georgian maakunnissa Abhasia ja ns. Etelä-Ossetia tehden niissä etniset puhdistukset, joissa noin 300 000 georgialaista ajettiin pakolaisiksi omista kodeistaan. Ja Venäjän FSB kaatoi Georgian vapailla vaaleilla valitun laillisen hallinnon asettaen Georgian nukkehallitsijaksi KGB-kenraalin.

Vasta ”ruusuvallankumous” vuonna 2003, jossa nykyinen presidentti Mihail Saakashvili nousi valtaan, mahdollisti talouskasvun - joka on ollut merkittävää tämän viisi vuotta (tätä artikkelia kirjoitetaan 23.11.2008 - viisivuotispäivänä).

Venäjä ei tietenkään voi sietää sitä, että sen strategisesti tärkeällä paikalla sijaitseva naapuri on demokraattinen ja sillä menee taloudellisesti hyvin - puhumattakaan siitä, että Georgia haluaa päästä jäseneksi sekä EU:n, että NATOon. Niinpä Venäjä hyökkäsi Georgiaan elokuussa 2008 yrittäen valloittaa koko Georgian. Sekään sota ei tietenkään parantanut Georgian taloudellista tilannetta, vaikka Venäjä epäonnistuikin yrityksessään.

Potentiaalia on

Georgialla on kuitenkin merkittävä potentiaali nousta ”suosta”.

Väestö on korkeasti koulutettua - oli sitä myös Venäjän miehityksen aikana - Tbilisin Valtionyliopisto on korkeatasoinen opinahjo.

Miehityksen aikana Georgiassa valmistettiin monipuolisesti sotavarusteita (kranaatinheittimiä, satelliittielektroniikkaa, laitteita sukellusveneisiin, jne.) - eli osaamispohjaa on.

Viron entinen pääministeri Mart Laar on jo pitkään toiminut presidentin talousneuvonantajana - ja toimii edelleen. Niinpä Georgian lainsäädäntö on kehitetty liberaalin länsimaisen lainsäädännön mukaiseksi, korruptio on kitketty tehokkaasti, jne. Georgia on yritysvapauden indeksissä kärkipäässä samalla kun Venäjä häntäpäässä. Tässä Maailmanpankin indeksissä Georgia oli vuonna 2005 sijaluvulla 112, mutta on nyt sijaluvulla 15.[i]

Talouskasvu pyörii 10% ympärillä vuodessa. Esimerkiksi vuonna 2007 bruttokansantuote nousi 12,4%.[ii]

Georgian poliisista on kehitetty uskottava. Infrastruktuurikaan ei ole enää surkeassa tilassa, vaan yleisesti ottaen esimerkiksi sähköä saa jo normaalisti, matkapuhelinverkot toimivat, nopea internet, jne. normaalit tarpeet tyydytetään.

Georgia on tärkeä reitti Kaspianmereltä Eurooppaan, joten mm. Azerbaidzhanin öljyä ja kaasua kuljetetaan Georgian alueen kautta - siitä Georgia saa tuloja.

Georgian ilmasto on hyvä, joten siellä tuotetaan erinomaisia viinejä ja kasvatetaan hedelmiä. Georgia vie myös erinomaisia mineraalivesiä.

Mustanmeren satamat sekä lentokentät ovat toimivia viennin ja tuonnin reittejä. Tieverkosto on pääsääntöisesti hyvässä kunnossa, joten kuljetuksien kanssa ei ole ongelmia.


[i] http://www.postimees.ee/?id=50688

[ii] http://www.mfa.gov.ge/index.php?sec_id=54&lang_id=ENG

Georgia

Etusivulle