Georgialaisen pakolaisen tarina

Georgia on Kaukasiassa Mustanmeren rannalla sijaitseva valtio, joka tunnettiin aiemmin Gruusiana. Se itsenäistyi samalla kuin esimerkiksi Suomi ja Viro. Suomi ja Viro voittivat Vapaussotansa Venäjää vastaan ja siten vakauttivat itsenäisyytensä. Georgia sen sijaan hävisi Vapaussotansa ja  Venäjä valloitti Tbilisin 25.2.1921, jolloin alkoi 70 vuotta kestänyt Georgian miehitys. Georgia jälleenitsenäistyi 9.4.1991, mutta Venäjä miehittää edelleen osia sen alueesta.

Georgia on vanha sivistysvaltio. Sen oma kirjaimisto ja kirjallisuus  periytyvät jo 500-luvulta ja vanha pääkaupunki oli Mtshketa n. vuodesta 300 eKr. n. vuoteen 500 jKr. Georgia sijaitsee strategisesti erittäin tärkeällä alueella. Sen eteläpuolella olevat naapurivaltiot ovat Turkki, Armenia ja Azerbaidzhan. Pohjoisia naapureita ovat Tshetshenia, sekä Venäjään kuuluvat Pohjois-Ossetia, Kabardino-Balkaria, Dagestan  ja Karachai-Cherkessia.

Georgia on väkiluvultaan suunnilleen Suomen kokoinen, ja myös sen pääkaupungin Tbilisin väkiluku vastaa Suomen pääkaupunkiseudun väkilukua.

Marina Ramishvili on pakolainen

Marina Ramishvili on kotoisin Georgian Abhasiasta. Se on aina ollut osa Georgiaa, mutta Venäjän miehityksen aikana siitä tehtiin autonominen alue, kun Georgian aluetta pienennettiin keinotekoisesti Stalinin ja Berian toimesta. Abhasia oli tärkeä kuljetusreitti sekä öljylle että muille erilaisille tuotteille. Myös Abhasiassa sijaitseva Suhumin satama oli kaupallisessa mielessä erittäin tärkeä - sotaväkeä siellä ei ollut.

Vuonna 1991 Abhasian väestöstä  17,3%  oli abhaaseja, 47,8% georgialaisia, 16,8% armenialaisia ja 14% venäläisiä. Samana vuonna tapahtuneen Georgian uudelleenitsenäistymisen jälkeen alkoivat tavarakuljetuksiin käytettyjen junien aseelliset ryöstöyritykset. Tuolloin Georgia joutui siirtämään alueelle  heikkoja asevoimia turvaamaan kuljetuksia. Yhteenotot alkoivat teroitetuilla betoniraudan pätkillä, mutta muuttuivat pian aseellisiksi taisteluiksi. Oletettavasti aseet (Kalashnikovit) olivat peräisin Venäjältä.

Marina Ramishvilin mielestä Georgian hallituksen ainoa tarkoitus oli palauttaa järjestys alueelle asevoimien siirron avulla, kun taistelut aloittaneiden todellinen tarkoitus oli ajaa georgialaiset kokonaan pois. Hänen mukaansa Venäjä halusi pitää alueen epävakaana mm. pommittamalla vuorotellen sekä Armenian että Azerbaidzhanin alueita ajaakseen nämä valtiot keskenään sotaan. Nyt jo kuollut terroristi Shamil Basajev toimi Venäjän palkkasotilaana Georgiaa vastaan. Venäjän FSB koulutti Basajevin.

Marinalle tuottaa yhä vaikeuksia puhua asioista, joita hän on itkenyt vuosien ajan. Hän liikuttuu ajatellessaan pakolaisuuteen liittyviä tapahtumia, mutta jatkaa kuitenkin:

Suku on elänyt sukupolvien ajan Suhumissa. Marinan asunnosta murhattiin ensin hänen sisarensa ja myöhemmin Marinan miehen isä, koska hän kieltäytyi poistumasta kotoaan. Georgialaisia murhattiin tuolloin kaikkiaan noin 8 000, abhaaseja kuoli noin 5 000. Georgian armeijan vangitsemat venäläiset sotilaat olivat väittäneet olevansa vapaaehtoisia, eivätkä Venäjän armeijan sotilaita. Käytännössä tilanne oli kuitenkin sama kuin Ensimmäisessä Tshetshenian sodassa, jossa sotilaat olivat Venäjän valtion palkkalistoilla, vaikka Venäjä väitti heidän olevan vapaaehtoisia.

Marinan perheeltä jäi Suhumiin mm. kiinteistöjä ja auto. Hän ei saanut ottaa mukaansa edes kultaa tai rahaa, vaan rajat suljettiin ja pakolaisia estettiin viemästä mitään mukanaan. Marina tyttärineen pakeni Suhumista ukrainalaisella laivalla 27.-28.10 1993. Laivaan lastattiin pakolaisten lisäksi haavoittuneita, ja Marina auttoi laivaan vanhoja ihmisiä, joihin kuului myös hänen miehensä äiti.

Hallitsemattomassa pakotilanteessa laiva ylilastattiin ja se joutui lähtemään satamasta kesken lastauksen.  Laiva irrotettiin laiturista, kun Marina oli saanut laivaan kolmevuotiaan tyttärensä ja oli itse vielä lastaussillalla, jolloin hän putosi mereen. Marinan tytär alkoi huutaa hysteerisesti nähdessään äitinsä putoavan, ja laivan ensimmäinen perämies oli huutanut, että olemmeko eläimiä vai ihmisiä sekä käskenyt nostamaan lapsen äidin merestä. Laiva oli uinut niin syvällä, että auttajat olivat ulottuneet nostamaan Marinan käsistä laivaan. Pakomatka päättyi lopulta georgialaiseen Potin kaupunkiin.

Venäjällä kaikkia georgialaisia, myös lapsia, solvattiin grusiineiksi.  Tästä syystä Marina ja hänen lapsensa eivät halunneet elää Venäjällä, vaan Georgiassa, jossa he eivät joudu solvatuiksi kansallisuutensa vuoksi. Toimeentulon Marina sai järjestymään tekemällä kahta työtä.

Tapahtunutta kertoessaan Marina muisteli, kuinka hän oli ollut synnyttämässä lastaan vuonna 1989 samaan aikaan Abhasian  kommunistisen puolueen puoluesihteerin vaimon kanssa ja auttanut tätä syöttämällä lasta omalla maidollaan. Nyt tämä hyvä työ palkittiin hänelle pahalla.

                                         

.

  Kuvassa Marina tyttärensä Tea kanssa 

Venäjän toimesta karkotetuiksi ja pakolaisiksi joutuneiden tilanne

Toisen maailmansodan yhteydessä yli 400 000 suomalaista joutui pakolaisiksi Venäjän miehittäessä noin 12% Suomen alueesta. Suomalaiset pakolaiset tai heidän perillisensä eivät ole voineet nauttia omaisuudestaan, koska Venäjä ei ole palauttanut Suomelta ryöstämiään alueita.  Venäjä miehittää parhaillaan osia Georgian alueesta, eivätkä georgialaiset pakolaiset pääse palaamaan turvallisesti koteihinsa, joissa heidän sukunsa on elänyt satoja vuosia. Myös  Moldovan alueella tilanne on sama ja sielläkin on vastaava pakolaisongelma. Voi sanoa, että ongelma koskettaa kaikkia ennen toista maailmansotaa toimineita itsenäisiä valtioita, jotka joutuivat Venäjän laajentumispolitiikan uhreiksi. Tämä sama ongelma on myös Japanilla, sillä Venäjä ryösti Japanin alueita Toisen maailmansodan yhteydessä.

Venäjä käyttäytyi juuri aggressiivisesti Viroa kohtaan – onneksi Suomi esitti julkisesti tukensa Virolle. Vastaavasti Suomen tulee aktiivisesti tukea Georgiaa ja Moldovaa, kuten veljesvaltiomme Viro tekee.

Pakolaisuudesta (Venäjän miehityksistä) aiheutuvien ja yhä jatkuvien epäoikeudenmukaisuuksien korjaamiseksi kaikkien Venäjän imperialismista kärsivien valtioiden tulisi tiivistää yhteistyötä ongelmien ratkaisemiseksi.

Nyt Venäjä on sulkenut Georgian vastaisen rajan, estää mm. erinomaisten georgialaisten viinien ja mineraalivesien tuonnin Venäjälle sekä karkottaa georgialaisia Venäjältä kansallisuuden vuoksi (etninen puhdistus) ja on mm. pommittanut Georgiaa lentokoneista ja helikoptereista.  Demokraattinen Georgia tarvitsee demokraattisten länsimaiden kaiken mahdollisen tuen.

Georgian varhaishistoriasta voitte lukea tästä. Venäjän miehitysajasta voitte lukea tästä.

Karjala takaisin

Etusivulle