Stalinin Venäjä harjoitti ukrainalaisten kansanmurhaa - niin myös Putinin Venäjä

Julkaistu ensin Uuden Suomen Puheenvuorossa, sitten täydennettynä viimeisen viitteen (xii) verran kotisivullani osiossa Venäjä ja venäläiset 27.7.2022

Niin, Venäjän keinot ukrainalaisten hävittämiseksi eivät ole juurikaan muuttuneet.

Harjoitettiin ja harjoitetaan nytkin:

-       - murhaamista;

-      -  kiduttamista;

-       -  pommitetaan summittaisesti siviiliväestöä;

-       - kyydittämistä asuinpaikoistaan hyvin kauas, kuten Siperiaan;

-       - lapsia erotetaan vanhemmistaan ja yritetään kasvattaa lapsista venäläisiä;

-       - johtajiksi, poliiseiksi, jne. laitetaan venäläisiä vastoin ukrainalaisten tahtoa;

-      -  estetään muuttamasta turvallisille alueille;

-       - jne.

Esimerkkejä Stalinin Venäjän tekemisistä

Vuoden 1930 lopussa ja 1931 alussa kyyditettiin Ukrainasta 32 127 perhettä, suunnilleen saman verran kuin vuotta aiemmin.[i]

Yli puolet Ukrainan viljasaaliista, usein myös siemenvilja, vietiin vuonna 1931 Ukrainasta. Vuoden lopulla suuri osa talonpojista näki jo nälkää.[ii]

17.6.1932 Ukrainan kommunistisen puolueen johto pyysi Stalinilta ruoka-apua. Stalin ei antanut sitä, vaan käski keräämään kaiken viljan suunnitelmien mukaisesti. He sopivat Kaganovitshin kanssa, että vilja pitää välttämättä heti viedä (myydä) ulkomaille.[iii]

Vuonna 1932 Venäjä olisi voinut säästää miljoonien ukrainalaisten elämän avaamalla viljavarastoja, vaan ei avannut.[iv] Kyseessä oli tarkoituksellinen ukrainalaisten kansanmurha – tapetaan nälkään. Tästä ukrainalaisten kansanmurhasta on erikseen artikkeli täällä, tietysti tarkoin lähdeviittein.

7.11.1937 Stalin maljapuheessaan: ”Me hävitämme säälimättä jokaisen, joka teoillaan tai ajatuksillaan – kyllä, ajatuksillaan! – uhkaa sosialistisen valtion yhtenäisyyttä. Kaikkien vihollisten ja heidän sukulaistensa täydelliselle hävittämiselle!”[v]

Jätän väliin Stalinin ns. Suuren terrorin, tietysti silloinkin murhattiin ja vietiin Gulagiin suuri määrä ukrainalaisia. Sen sijaan otan esimerkkejä uudemmasta ajasta.

Vuosina 1944-1946 kyyditettiin Ukrainasta Gulagiin 182543 ukrainalaista. Ei siksi, että olisivat tehneet jonkun rikoksen tai olleet Ukrainan kansallismielisiä, vaan siksi, että olivat Ukrainan kansallismielisten sukulaisia tai tuttavia.[vi]

Vuoden 1947 lokakuussa kyyditettiin muutamassa päivässä Gulagiin 76192 ukrainalaista.[vii]

Toisen Maailmansodan jälkeen ukrainalaiset tulivat takaisin Ukrainaan, jossa riehui jälleen nälkä. Kahtena sodan jälkeisenä vuotena kuoli nälkään noin miljoona ukrainalaista.[viii] Ukrainalaisten vapaustaistelusta Venäjää vastaan vuosina 1944-1956 on artikkeli täällä.

Entäpä nykyisessä Ukrainan sodassa

”Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi puheessaan 1. kesäkuuta 2022, että Venäjä jatkaa ”rikollista kansamme kyydityspolitiikkaa”. Venäläiset siirtävät miehittämiltään ukrainalaisalueilta väestöä Venäjän kaukaisille harvaanasutuille seuduille.

– Venäjä pakkosiirtää niin aikuisia kuin lapsiakin. Tämä on yksi Venäjän hirvittämistä sotarikoksista. Yhteensä yli 200 000 ukrainalaislasta on tähän mennessä kyyditetty. Kyyditetyt ovat orpoja orpokodeista ja vanhempia lastensa kanssa. Lapsia erotetaan perheistään, sanoi presidentti ja jatkoi:

– Venäjän valtio lähettää nämä ihmiset alueelleen ja sijoittaa kansalaisemme pääasiassa syrjäseuduille. Tämän rikollisen toiminnan tarkoituksena ei ole ainoastaan ihmisryöstö, vaan saada karkotetut unohtamaan Ukrainan ja olemaan näin palaamatta.”[ix]

Venäjän miehittämänä olevassa Etelä-Ukrainassa

”Hyökkääjän joukkojen kerrotaan muun muassa kiduttaneen, pidättäneen ilman syytä ja aiheuttaneen katoamisia. Toimien kohteeksi ovat joutuneet niin siviilit kuin sotavangitkin.

Järjestön haastattelemat todistajat kuvailevat kidutuksen olleen esimerkiksi pitkiä mukilointeja ja sähköshokkeja. Vankeja kerrotaan hakatun esimerkiksi pesäpallomailalla ja metalliputkella.

Jotkut kertovat olleensa koko vankeutensa ajan käsiraudoissa silmät sidottuina. He sanovat saaneensa vain vähän ruokaa ja juomaa eivätkä mitään hoitoa vammoihinsa.

Kidutuksessa aiheutuneiksi vammoiksi kerrotaan esimerkiksi murtuneet luut ja hampaat, vakavat palovammat, aivotärähdykset, viillot ja mustelmat.”[x]

Suodatusleirin kautta Sahalinin saarelle Tyynellämerellä

Matkailu avartaa, mutta ilman passia, ilman rahaa, jne. sieltä on hankalaa palata koskaan Ukrainaan. Osa suodatusleireille viedyistä tietysti katoaa jäljettömiin, eli murhataan.[xi]

Putinin Venäjä on syyllinen kansanmurhaan Ukrainassa

”Venäjä on kielenkäytössään koko ajan valmistellut ukrainalaisiin kohdistavaa kansanmurhaa, tiivistää professori [Azeem]Ibrahim.

– Putinin Venäjä on pyrkinyt kiistämään ukrainan kansan ja identiteetin olemassaolon – kuten YK:n yleissopimus joukkotuhonnasta ilmaisee kiistänyt ”jonkin kansallisen, etnillisen, rodullisen tai uskonnollisen ryhmän” olemassaolon.

Esimerkiksi heinäkuussa 2021 Vladimir Putin väitti kirjoituksessaan ”Venäläisten ja ukrainalaisten historiallisesta ykseydestä” venäläisten ja ukrainalaisten olevan yksi kansa ja kokonaisuus. Nykypäivän Ukraina on hänen mukaansa kokonaan neuvostoajan tuote, joka voi olla itsenäinen ainoastaan Venäjän yhteydessä.

Lisäksi venäläiset poliitikot ja muut vaikuttajat ovat kiistäneet Ukrainalla olevan oma kieli ja kulttuurinsa.

Esimerkiksi Venäjän Ukrainan-sodan arkkitehti ja ”Putinin Venäjän harmaa kardinaali” Vladislav Surkov sanoi 26. helmikuuta 2022, että ”Ukrainaa ei ole olemassa. Olemassa on ukrainalaisuus, joka on tietynlainen mielenterveyden häiriö. Sellaista kansallisuutta ei ole olemassa”.

-- --

Ibrahim huomauttaa, että heti suurhyökkäyksen alettua ”Venäjä hyökkäsi Ukrainan kansan valtimoita vastaan”. Venäjän tarkoituksena on ukrainalaisen valtion elinvoimaisuuden hävittäminen.

– Se vahingoitti infrastruktuuria (vesi, energia ja tietoliikenne) sekä terveydenhuoltoa piiritetyissä kaupungeissa. Venäläisjoukot takavarikoivat viljavarastot ja ryöstivät ukrainalaiskaupoista elintarvikkeita, joista suuri osa lähetettiin Venäjälle. Tämä muistuttaa kammottavalla tavalla edellisestä nälänhädästä Ukrainassa, neuvostoaikaisesta holodomorista, jolloin vilja vietiin muualle samalla kun ukrainalaiset nääntyivät.

Samalla venäläiset ovat toteuttaneet ukrainalaisten joukkomurhaamista.

– Huomiota herättävin esimerkki on Butša, josta on löytynyt satoja ruumiita. Silminnäkijöiden mukaan ukrainalaisia vangittiin aiemman asepalveluksen tai Ukrainalle uskollisuuden takia. Venäjä on myös kaapannut ja murhannut ukrainalaisia virkamiehiä, mukaan lukien paikallisia kaupunginjohtajia pyrkien syrjäyttämään tai nakertamaan ukrainalaisen kansallismielisyyden jatkumiseen liittyvää siviilihallintoa.

Venäjä on myös harjoittanut ”järjestelmällistä ja institutionalisoitua seksuaalista väkivaltaa”.

– Ukrainalaisnaisten raiskaaminen on venäläisille sekä ase että väestön kansanmurhaan pyrkivän rajoittamisen muoto. Ukrainan valtakunnansyyttäjä on laatinut listan raskauksista, jotka ovat saaneet alkunsa venäläissotilaiden tekemistä raiskauksista.

Ibrahim huomauttaa, että kansanmurhaamiseksi lasketaan myös raiskaaminen, jonka tarkoitus on traumatisoida uhrinsa niin, ettei nämä jatkossa haluaisi enää lapsia.

– Ukrainan oikeusasiamiehen Ljudmila Denissovan kuvauksen mukaan venäläissotilaat sanoivat seksiorjiksi otetuille naisille ja tytöille suoraan, että sotilaat raiskaavat näitä, kunnes nämä eivät halua olla seksuaalisessa kanssakäymisessä enää yhdenkään miehen kanssa ja saada ukrainalaisia lapsia.

Venäjän venäläistämis- ja kansanmurhapolitiikan osa on perinteisesti ollut kyyditykset eli ihmisten joukkosiirrot kotiseuduiltaan Venäjän syrjäseuduille. Näin on nytkin.

– Maltillisten arvioiden ja Venäjän puolustusministeriön tietojen mukaan Venäjälle on lähtenyt satojatuhansia ukrainalaisia, joiden joukossa väitetysti 180 000 lasta. Ukrainalaiset on hajasijoitettu eri puolille Venäjää, jotta nämä eivät kerääntyisi yhteen identiteetin perusteella. Venäjälle kyyditetyt on pistetty pakkovenäjän tunneille. On jätetty lakiesitys, jolla Venäjän kansalaiset saisivat nopeammin adoptoida ukrainalaislapsia.

Ibrahim toteaa, että ”tämä on epäilemättä etnistä puhdistamista ja todennäköisesti tilanne on vieläkin pahempi”.”[xii]

 

[i] Timothy Snyder – Veremaad, Euroopa Hitleri ja Stalini vahel; 2011; sivu 52

[ii] Timothy Snyder – Veremaad, Euroopa Hitleri ja Stalini vahel; 2011; sivu 53

[iii] Timothy Snyder – Veremaad, Euroopa Hitleri ja Stalini vahel; 2011; sivu 54

[iv] Timothy Snyder – Veremaad, Euroopa Hitleri ja Stalini vahel; 2011; sivu 61

[v] Timothy Snyder – Veremaad, Euroopa Hitleri ja Stalini vahel; 2011; sivu 92

[vi] Timothy Snyder – Veremaad, Euroopa Hitleri ja Stalini vahel; 2011; sivu 348

[vii] Timothy Snyder – Veremaad, Euroopa Hitleri ja Stalini vahel; 2011; sivu 349

[viii] Timothy Snyder – Veremaad, Euroopa Hitleri ja Stalini vahel; 2011; sivu 356

[ix] https://www.verkkouutiset.fi/a/volodomyr-zelenskyi-venaja-kaapannut-yli-200-000-ukrainalaislasta

[x] https://www.verkkouutiset.fi/a/sahkoshokkeja-ja-katoamisia-ei-ihme-etta-vastarinta-kasvaa

[xi] https://elu24.postimees.ee/7532259/video-cnn-ukrainlasi-on-kuuditatud-labi-filtreerimislaagrite-venemaa-aarealadele

[xii] https://www.verkkouutiset.fi/a/ensimmainen-riippumaton-selvitys-venaja-on-syyllinen-kansanmurhaan-ukrainassa

Venäjä ja venäläiset

Ukraina

Etusivulle