Fukushima – maanjäristys, tsunami, ydinvoima

Ydinvoima

Ydinvoima on erittäin tärkeä sähköntuotantotapa - siten myös tärkeä energiantuotantotapa. Kannattaa huomata, että sähkö on nykyisin välttämättömyyshyödyke, jota TÄYTYY tuottaa vähintään saman verran kuin sitä kulutetaan.

Olen "julistanut" lukemattomia kertoja, että: Ydinvoima on ympäristöystävällistä, halpaa, eikä tarvitse tukiaisia.

Japanissa Fukushima I ydinvoimalan I, II, III ja IV yksiköissä (reaktoreissa) on tapahtunut huomattaviin säteilyvuotoihin johtanut ydinonnettomuus. Saman voimalan V ja VI yksiköissä onnettomuus on vältetty, mutta ei ollut kaukana sielläkään.

Onnettomuus johtui perjantaina 12.3.2011 tapahtuneesta erittäin voimakkaasta (9,0 Richterin asteikolla) maanjäristyksestä ja sitä hetken kuluttua seuranneesta jättimäisestä tsunamiaallosta. Onnettomuudelta olisi nähdäkseni voitu välttyä järkevällä toiminnalla ydinvoimalassa heti sen jälkeen kun tsunami oli katkaissut voimalan sähkönsaannin valtakunnanverkosta ja pääsääntöisesti myös varavoimakoneilta (varadieselgeneraattoreilta).

V ja VI yksiköillä oli yhteensä kahdeksan varavoimakonetta. Niistä vain yksi jäi ehjäksi tsunamin jäljiltä, mutta se yksi ainoa kykeni antamaan yksiköille V ja VI sen verran sähköä, että reaktoreiden jäähdytys kyettiin turvaamaan.

Kaikki yksiköiden I, II, III ja IV varavoimakoneet vaurioituivat tsunamissa, joten ne laitokset jäivät pelkästään akustojensa varaan. Akuissa riitti kapasiteettia kahdeksaksi tunniksi.

Kahdeksan tuntia

Tämä kahdeksan tuntia olisi ollut aikaa tuoda paikalle varavoimakoneita vaikka helikoptereilla ja kytkeä ne vaurioituneiden varavoimakoneiden tilalle turvaamaan laitosten sähkösyöttö ja siten polttoaineen välttämätön jäähdytys, normaali ilmastointi, valaistus, jne.

Pienilläkin varavoimakoneilla olisi voitu turvata vähintäänkin käytettyjen polttoainenippujen jäähdytysaltaiden vedensaanti JOS olisi ollut edes pikkuisen älliä ja hieman tarmoa toimia.

Voimalaitokselle olisi tarvittu yksi suomalainen reservin aliupseeri, joka olisi ollut siviiliammatiltaan sähköasentaja, eikä mitään onnettomuutta olisi tapahtunutkaan.

 

Onnettomuuspäiväkirja

Katsotaanpa kronologisesti mitä asiasta on tullut kirjoitettua aiemmin juuri tilanteen ollessa päällä:

12.3.2011 13:37 

Fukushima 1. ydinreaktori

Reaktorin rakennustyö aloitettiin vuonna 1966 ja se otettiin käyttöön 26.3.1971.

Reaktorin teho oli 460 MW. - - 

Koko seudulta katkesi sähköt, joten tavanomaisilla valtakunnan verkosta sähkönsä saavilla sähkökäyttöisillä pumpuilla ei enää voitu pumpata jäähdytysvettä reaktorin jäähdyttämiseksi.

Käynnistettiin dieselgeneraattorit sähkön tuottamiseksi ja siten jäähdytyksen turvaamiseksi. Jostakin syystä dieselgeneraattorit pysähtyivät käytyään yhden tunnin.

Voimalaitoksen automaation sähkönsaanti oli turvattu akustoilla vain kahdeksaksi tunniksi.

-----

13.3.2011 08:09 

Fukushima 3. ydinreaktori

Reaktori otettiin käyttöön 27.3.1976, eli se on viitisen vuotta nuorempi kuin Fukushima 1. reaktori, jonka reaktorirakennuksessa tapahtui räjähdys 12.3.2011.

Tarkemmin pitäisi puhua Fukushiman I voimalaitoksen 1. ja 3. reaktorista.

3. Reaktorin teho oli 784 MW. - - 

Ennen tsunamia Fukushima I voimalaitoksessa oli kaikkiaan 6 käyttöön otettua reaktoria, joista kolme oli vuosihuollon vuoksi alasajettuina ja kolme ajettiin automaattisesti alas maanjäristyksen vuoksi.

Koko seudulta katkesi sähköt, joten tavanomaisilla valtakunnan verkosta sähkönsä saavilla sähkökäyttöisillä pumpuilla ei enää voitu pumpata jäähdytysvettä reaktoreiden jäähdyttämiseksi.

On tärkeää huomata, että myös alas ajettuja reaktoreita täytyy jäähdyttää jatkuvasti.

-----

13.3.2011 20:06 

Punavihreät hörhöt

Punavihreät hörhöt ovat olleet Fukushiman ydinvoimaonnettomuudesta aivan innoissaan - kirjoittaneet ja puhuneet aivan päättömiä valheita.

Ne ovat varmaan nyt hyvin pettyneitä, kun ei olekaan tullut yhtään ydinvoiman vuoksi kuollutta vaikka Japanissa on tämän maanjäristyksen ja varsinkin tsunamin vuoksi kuollut ilmeisesti suuruusluokkaa 10 000 ihmistä. Toinen pettymyksen aihe niille on näköjään hyvin vähän kohonnut säteilytaso, joka ei ole vaaraksi kenellekään - toivoivat varmaan pahemman luokan ydinkatastrofia jarruttamaan ydinvoiman lisärakentamista.

-----

14.3.2011 07:32 

Ydinvoimaonnettomuuden uutisoinnista

Esimerkiksi Uusi Suomi antoi uutisen otsikoinnissa ymmärtää, että Fukushima 3. reaktori olisi räjähtänyt.

Japanin katastrofin laajuuden ja ihmisten pelkotilojen vuoksi olisi parempi, ettei "reaktoriräjähdyksillä" reviteltäisi otsikoissa.

Todellisuudessahan reaktori EI ole räjähtänyt.

Reaktorin ympärillä on suuri suojakupu - sekin on edelleen ehyt.

Suojakuvun ulkopuolella on varsinainen reaktorirakennus - tavallaan sääsuojana.

Sen reaktorirakennuksen yläosaan on kertynyt vetyä ja se vety on räjähtänyt vaurioittaen rakennusta, mutta se räjähdys ei liity mitenkään itse ydinreaktoriin.

-----

15.3.2011 06:46  

"neljäs reaktori räjähti" - toimittajalle potkut!

YLEn ykkösen kello 6 uutisissa toimittaja kertoi neljännen reaktorin räjähtäneen Fukushimassa.

Tässä "uutisessa" ei ole päätä eikä häntää. Olisivat hiljaa jos ei ole kertoa faktaa.

Vetyräjähdys on tapahtunut sen ykkösvoimalan kakkosreaktorin, jolla on ollut jo pidempään jäähdytysongelmia, reaktorirakennuksessa.

EI neljännessä, EIKÄ reaktorissa.

Minusta tällaisessa vakavassa asiassa täysin virheellistä "tietoa" kertovat toimittajat pitää potkia kilometritehtaalle miettimään mitä tulikaan tehtyä.

-----

15.3.2011 16:31 

Fukushima - käytetyn polttoaineen jäähdytys?

Tällä hetkellä vakavimmalta ongelmalta näyttää reaktorirakennusten ulkopuolella olevien käytettyjen polttoainesauvojen säilytysaltaiden vesitilanne.

Pitäisi keksiä konsti miten kyseisiin altaisiin saataisiin vettä - kun ei ole sähköä koko seutukunnalla.

Ämpärilläkään ei oikein voi kantaa merestä.

Pitäisiköhän käyttää helikopterilla kuljetettavaa metsäpalojen sammutukseen käytettävää vesisäkkiä?

-----

16.3.2011 07:32 

Dieselvoimala vapaana Fukushimaan?

Olisiko Wärtsilällä, tai jollakin muulla taholla tarjota heti toimitukseen Dieselvoimala (voimaloita) Fukushimaan.

Suurin ongelma alueella on, ettei siellä ole sähköä. Sama ongelma tulee jatkumaan pitkään.

Alueella on suurella todennäköisyydellä satama, johon voimala voitaisiin viedä laivalla.

Kyllä voimalalta sitten voitaisiin vetää sähkökaapeleita suhteellisen helposti esimerkiksi ydinvoimaloiden vesipumppuja varten.

-----

16.3.2011 16:56 

Sähköpula sähkövoimalaitoksessa jatkuu - Grrr...

Itse reaktorirakennus kesti tsunamin, mutta varavoimageneraattorit eivät - taisi päästä merivesi sisään vehkeisiin.

Eli sähkön syöttö jäähdytyspumpuille TÄYTYY varmentaa moninkertaisesti - myös hajasijoittamalla niitä varavoimageneraattoreita, huolehtimalla ettei niihin pääse vettä mistään suunnasta ja polttoaineen saantikin on varmennettu useasta eri lähteestä.

Nythän voimalat ajettiin ensin alas maanjäristyksen vuoksi, sitten tsunami tuhosi valtakunnanverkon, joten sieltä ei saanut sähköä ja vielä varavoimageneraattoritkin tuhoutuivat tsunamista.

Voidaankin kysyä olisiko yksi niistä ydinreaktoreista pitänyt pitää käynnissä kaiken uhallakin, jotta sähköä olisi riittänyt kaikkien reaktoreiden ja myös käytetyn polttoaineen jäähdytykseen.

 

Miinusta on käsittämätöntä, ettei sähkönsaantia ole voitu järjestää Fukushiman voimalalle vieläkään 16.3.2011 - vaikka sähköt katkesivat jo 11.3.2011.

 

Ettei vaan olisi jo japsien organisointikyvyssä vikaa? Ilmeisesti ei osata/uskalleta tehdä mitään, mitä ei ole ohjekirjaan kirjoitettu?

-----

17.3.2011 07:33 

Laiminlyönti laiminlyönnin perään - "saatanan tunarit"

Ydinvoiman vastustajat saivat agitointiin loistavan mahdollisuuden, kun "saatanan tunarit" eivät huolehtineet, että Fukushiman voimalassa olisi ollut sähköä jäähdytyspumppujen käyttämiseen.

Kun tsunami tuhosi sähköverkon ja varageneraattorit, niin sinne olisi pitänyt vaikka varastaa (tai pyytää armeijalta lainaksi) dieselgeneraattoreita jostakin - ja kytkeä ne pyörittämään pumppuja vaikka rautalankaa ja erkkaria käyttäen.

Kun se sähkönsyötön palauttaminen (aikaa oli noin 8 tuntia) laiminlyötiin, niin olisivat sitten heti käyttäneet palopumppuja huolehtimaan, että kaikissa käytetyn polttoaineen jäähdytysaltaissa olisi taatusti riittänyt vettä ja kaikissa reaktoreiden paineastioissa riittää vettä.

Kun siitäkään ei huolehdittu, niin sitten ne vedenpudotuskopterit olisi pitänyt ottaa käyttöön ENNEN säteilytason kohoamista vaaralliseksi (paikallisesti lähietäisyydellä).

Kun siitäkään ei huolehdittu niin viimeistään nyt se vedenpudotus on hoidettava tehokkaasti.

Varmennetun sähkösyötön palauttaminen koko Fukushiman ykkösvoimalan alueelle on edelleen erittäin tärkeää. Kuka tietää milloin tulee seuraava järistys ja tsunami. Toimikaa!

-----

17.3.2011 11:42 

Fukushiman voimala näyttää pahemmalta kuin tilanne on

Mm. Uusi Suomi on julkaissut valokuvia Fukushiman ydinvoimalasta.

Itse reaktori on teräksinen paineastia, jonka sisällä ovat polttoainesauvat, säätösauvat, vettä ja höyryä. Yksikään reaktoreista ei ole ilmeisesti vaurioitunut.

Paineastian ympäröi kaasutiivis suojakupu. Ilmeisesti yhdessä suojakuvussa on vuoto.

Suojakuvun päällä on kevytrakenteinen sääsuojarakennus - ne kevytrakenteiset sääsuojat ovat paskana kolmesta reaktorirakennuksesta - kun ne "saatanan tunarit" eivät ole huolehtineet käytetyn polttoaineen jäähdytysaltaiden vedensaannista (eikä reaktoreiden itsensä vedensaannista tarpeeksi hyvin).

Kannattaa huomata, että nelosreaktorissa ei ole ollenkaan polttoainetta, vaan siellä koko ongelma tulee käytetyn polttoaineen jäähdytysaltaalta.

 

Voimala tarvitsee välttämättä uuden varmennetun sähkösyötön - ja nopeasti sittenkin. Kukaan ei voi tietää milloin tulee seuraava maanjäristys ja tsunami.

Käytetyn polttoaineen jäähdytysaltaisiin on saatava vettä keinolla millä hyvänsä. Vaikka helikopterilla matalalta tai vesitykeillä. Nyt ei auta pelätä pientä säteilyannosta.

-----

18.3.2011 22:10 

Ei hätää Fukushiman vuoksi

Japsien aivan idioottimaisesta leväperäisyydestä huolimatta Fukushiman ydinonnettomuudesta, joka johtui valtavan voimakkaasta (9,0 Richterin asteikolla) maanjäristyksestä ja varsinkin käsittämättömän voimakkaasta tsunamista, ei edelleenkään ole mitään hätää.

Mutta jos nämä "saatanan tunarit" eivät viimeinkin saa käytettyjen polttoainesauvojen jäähdytysaltaisiin vettä keinolla millä hyvänsä, niin paikallinen säteilyonnettomuus on mahdollinen. Laaja-alainen kuitenkaan ei.

Tsunamista on jo yli viikko, ja nämä "*******" eivät ole vieläkään saaneet sähkönsyöttöä Fukushiman I voimalalle toimimaan. Voi veljet, mikä organisointikyky.

Minusta IAEAn olisi pitänyt ottaa homma hanskaan jo aikoja sitten - vieläkään ei ole liian myöhäistä. Mutta mitä helvettiä tässä vielä odotetaan?

-----

19.3.2011 18:53 

Tekniset puutteet Fukushiman onnettomuuden syynä?

Julkisuudessa on esitetty, että reaktorin paineastia olisi ollut rikki jo uutena.

On esitetty myös epäilyjä, ettei Japanin voimalaitoksia ole päivitetty Tshernobylin ja Harrisburgin opetusten pohjalta.

Tietääkseni se "rikkonainen" paineastia on toiminut mainiosti tähän saakka ja on ilmeisesti ehjä edelleen.

Nähdäkseni voimalaitosten mahdolliset tekniset puutteet eivät olleet Fukushiman onnettomuuden syynä, vaan ihmisten typeryys tsunamin aiheuttamassa tilanteessa.

Laitokset ajettiin maanjäristyksen tapahtuessa alas aivan oikein varmuuden vuoksi.

Mutta kun tsunami noin tuntia myöhemmin katkaisi sähkönsaannin sekä valtakunnanverkosta, että varavoimakoneilta, niin siinä vaiheessa puuttui päättäväinen toiminta sähkösyötön palauttamiseksi voimalaan. Juuri silloin olisi pitänyt vaikka varastaa (tai pyytää armeijalta lainaan) suuria varavoimakoneita ja liittää ne rikkoutuneiden varavoimakoneiden tilalle vaikka rautalangalla ja eristysnauhalla.

Jos se olisi tehty, niin mitä suurimmalla todennäköisyydellä mitään ydinonnettomuutta ei olisi tullutkaan - sekä polttoainealtaita, että reaktoreita olisi kyetty jäähdyttämään normaalisti, joten ei olisi tullut myöskään vetyräjähdyksiä, eikä saastepäästöjä.

 

Jälkikirjoitus 25.1.2019

Onnettomuudesta on kulunut noin 8 vuotta. Miltä tilanne näyttää nyt?

Aivan riippumatta hirmuisesta metelistä mediassa ei ole tiedossa Fukushiman onnettomuudesta johtuvia säteilystä aiheutuneita kuolemia, eikä edes säteilysairauksia.

Ydinvoimaloiden turvallisuusmääräyksiä on kiristetty. Esimerkiksi sähkönsaanti voimaloille on varmistettu moninkertaisesti. Sehän oli koko ydinonnettomuuden syy, ettei pidetty jäähdytysvesipumppuja käynnissä sähkökatkoksen aikana.

Energiapolitiikka

Etusivulle