Aurinkovoima on Suomessa haitallista sattumavoimaa, joten sitä tietysti tuetaan verovaroin

Uutisissa kerrottiin, että Suomessa on vireillä suuri määrä aurinkovoimahankkeita. Puhuttiin jopa tehosta 12 GW. Yksittäisessä hankkeessa voisi olla satojen megawattien teho, jopa 1000 MW, eli 1 GW.

Vähän aikaa sitten luin aurinkovoimahankkeesta, johon tarvitaan rahoitusta 130 miljoonaa euroa ja on anottu avustusta veronmaksajien pussista 30 miljoonaa.

Kuvat kertovat (tuotantoennuste)

Huom! Tuulivoimasta on mitattu tieto, aurinkovoimasta ennuste!

Tammikuu 2022 (min 0MW, max 59 MW, kapasit. 358 MW)

 

Syyskuu 2022 (min 0MW, max 277 MW, kapasit. 498 MW)

 

Vihreä siirtymä

Tämä on sitä ”vihreää siirtymää”. Sähköntuotannon pitäisi olla ”uusiutuvaa”, välittämättä pätkääkään siitä onko se järkevää.

Haitalliseen sattumavoimaan tuulivoima menee jo tukiaisia miljardeja meidän veronmaksajien rahapusseista. Tässä uusi kuppaus.

Ketään ei kiinnosta

Ketään ei näytä kiinnostavan tosiasia, että juuri silloin kun Suomessa kulutetaan sähköä eniten (tammikuun ja helmikuun kovilla pakkasilla) niin tuulivoima, eikä aurinkovoima EIVÄT tuota sähköä valtakunnanverkkoon ainakaan mainita saakka. Silloinkin sähköverkkoon täytyy kuitenkin tuottaa sähköä vähintään niin paljon kuin sähköä kulutetaan – muuten sähköverkko kaatuu, joka puolestaan tarkoittaa, että töpseleistä ei enää tule sähköä pitkään aikaan.

Kylmintä, eli suurin sähkönkulutus Suomessa voi hyvin olla tammikuun alkupuolella noin kello 5 aamulla. Silloin ei tuule tarpeeksi tuulivoimalle eikä paista aurinko aurinkovoimalle. Tuulivoiman tuotto voisi olla esimerkiksi 20 MW ja aurinkovoiman tuotto 0 MW.

Tuulivoiman tuotosta pakkaspäivänä löytyy kovaa faktaa täältä.

Valtava ongelma

Kun Suomeen on rakennettu haitallista sattumavoimaa tuulivoima jo nimellisteholtaan noin 4300 MW ja tuulivoiman tuotanto heiluu karkeasti välillä 20 MW ja 3700 MW, niin kovatuulisena aikana sähkön hinta tippuu nollan hujakoille, jolloin hyvät voimalat eivät saa sähköstään rahaa. Vastaavasti kun ei tuule kunnolla, niin sähkön hinta pomppaa taivaisiin vieden Suomen kilpailukyvyn ja aiheuttaa työttömyyttä. Ei ole vähäisintäkään järkeä ensin rakentaa sattumavoimaa ja sitten yrittää keksiä mistä saataisiin sähköä, kun ei tuule, eikä paista aurinko.

Ratkaisu

Pitää lopettaa tuulivoiman ja aurinkovoiman rakentaminen Suomeen – ja täytyy rakentaa Suomeen runsaasti uutta ydinvoimaa. Ydinvoimala tuottaa Suomessa sähköä täydellä nimellistehollaan erittäin suurella toimitusvarmuudella juuri silloin kun Suomessa kulutetaan sähköä eniten (tammikuun ja helmikuun kovilla pakkasilla).

Suomeen pitää perustaa Suomen Ydinvoima Oyj ja sen täytyy tilata Etelä-Koreasta kolme identtistä 1400 MW ydinvoimalaa APR1400: Loviisa 3, Olkiluoto 4 ja Vaasa 1.

Keskustelua artikkelin pohjalta

Tämä artikkeli julkaistiin alun alkaen blogissani Uuden Suomen Puheenvuorossa 18.9.2022 kello 9.00. Se sai 31 peukutusta, 111 kommenttia ja 29.9.2022 mennessä laskuri näytti 16860 lukukertaa. Kirjoituksen lukukertojen laskuri on Uuden Suomen. Yleensä artikkeleilleni kertyy samaisten laskurien perusteella 1000-2000.

111 kommentissa on luonnollisesti osa puuta-heinää, mutta kun kommenttien ainakin pitäisi olla omalla nimellä, niin ihan täyttä roskaa ei juurikaan ole.

Otan tähän esiin joitakin mielestäni merkittäviä kommentteja ja niihin vastauksia. Yllä olevan linkin takaa löytyy myös koko keskustelu, joten tässä vain referoin.

1.

Maailman kaikkien ydinvoimaloiden yhteenlaskettu teho on pienempi kuin pelkästään kahtena viime vuotena käyttöön otettujen aurinko- ja tuulivoimaloiden teho (464 GW).

Suomen ja suomalaisten kannalta ei ole mitään merkitystä sillä mitä on ”Maailmassa”.

Meille on kuitenkin äärimmäisen tärkeää, että tammikuussa ja helmikuussa kovilla pakkasilla, kun ei tuule eikä paista, meillä on saatavana halpaa sähköä tarpeeksi. Se tilanne ei parane ollenkaan rakentamalla Suomeen lisää tuulivoimaa ja lisää aurinkovoimaa.

Se tilanne paranee rakentamalla meille itselle lisää kolme suurta ydinvoimalaa: Loviisa 3, Olkiluoto 4 ja Vaasa 1. Pikkuisen helpottaisi meitä, jos Ruotsi rakentaisi Etelä-Ruotsiin lisää ydinvoimaa. Myös se helpottaisi meidän tilannettamme vähän, jos Viro rakentaisi itselleen suuren ydinvoimalan.

2.

Jos nyt ruvetaan suurta ydinvoimalaa suunnittelemaan, ensimmäinen tammikuu, jonka tilanteeseen siitä on apua, koittaa aikaisintaan vuonna 2035.”

Suomen ei tarvitse suunnitella ydinvoimalaa, vaan tilata sellaisia kolme kappaletta sarjatuotantona Etelä-Koreasta. Identtisiä APR1400 -voimaloita.

Tilattaessa vuonna 2022 ensimmäinen käynnistyy 2028, toinen 2029 ja kolmas 2030.

https://jput.fi/Ydinvoima_Etela_Korea.htm

3.

Tuulettomat pakkaspäivät ovat Suomessakin äärettömän harvinaisia

Täysin tuuleton pakkaspäivä koko Suomen alueella voi hyvinkin olla harvinainen.

Tuottaakseen sähköä tuulivoimala tarvitsee kuitenkin noin 6 m/s tuulennopeuden, tuottaakseen kunnolla sähköä yli 10 m/s tuulennopeuden.

Kannattaakin katsoa Fingridin sivustolta lähes reaaliaikaista tuulivoiman sähköntuotantoa. Sieltä näkee suoraan montako megawattia (MW) tuulivoima kulloinkin tuottaa:
https://www.fingrid.fi/online

Samasta kuvasta näkee myös lämpötilat: Helsinki, Oulu, Jyväskylä, Rovaniemi.

Minä olen kirjannut lukuisia kertoja itselleni ylös: päivämäärä, kelloaika, yllämainitut lämpötilat ja tuulivoiman tuottaman tehon MW.

Kuinka ollakaan kylmä tosiasia on, että kun niiden neljän paikkakunnan lämpötila näyttää reippaasti pakkasta, niin voi olla varma siitä, että tuulivoiman tuotanto on erittäin alhainen.

Suosittelen katsomaan oheisen linkin takaa löytyvän kuvasarjan tuulivoiman tuotannosta Suomessa. Kuvat ovat kylmää faktaa, poimittu Fingridin sivulta. Vanhin sen artikkelin kuvista on vuodelta 2017 ja uusin on elokuu 2022.
https://jput.fi/Verovaroin_tuetaan_tuulivoimahui.htm

4.

Uskoisin, että jo nyt löytyy tietoa siitä, millaisia aurinkovoiman lisäyksiä saadaan aurinkopaneeleista, onhan Fortum panostanut siihen ja samoin Helen. Niistä saatava tutkimustieto on avattava koska niihin on kohdistunut myös valtion tukia.”

Suomella on suuri ongelma sähköntuotannossa ja se ongelma vain pahenee rakentamalla Suomeen lisää aurinkovoimaa. Mikään tutkimus ei voi muuttaa sitä kylmää tosiasiaa.

Tammikuussa on hyvin yleistä, että Suomen ylle muodostuu laaja korkeapaineen selänne. Se tarkoittaa kovaa pakkasta koko Suomessa. Se puolestaan tarkoittaa, että silloin Suomessa kulutetaan sähköä kaikkein suurimmalla teholla (nykyisin noin 13 000 MW, tulevaisuudessa vielä enemmän).

Silloin Suomessa ei tuule tarpeeksi, että Suomen tuulivoimalat tuottaisivat sähköä ainakaan mainita saakka. Hyvässä lykyssä ehkä teholla 20 MW. Kuinka ollakaan juuri silloin Suomen kaikki aurinkovoimalatkaan eivät tuota sähköä ainakaan mainita saakka. Todennäköisesti tuottavat teholla 0 MW.

Suomi on luopumassa kivihiilen, öljyn, turpeen, jne. polttamisesta, joten tilanne vain pahenee.

Suomeen TÄYTYY rakentaa nimenomaan ydinvoimaa, ydinvoimaa ja ydinvoimaa, jotta sähköä saadaan tarpeeksi ja edullisesti myös huippukulutuksen aikana.

5.

Talvella tuulee keskimäärin enemmän kuin kesällä. Lisäksi viileä ilma on tiheämpää, joten sama tuuli talvella tuottaa enemmän energiaa.”

Taas jotkut valehtelevat tuulen ja lämpötilan korrelaatiosta, tai että talvella tuulee enemmän.

Otan siksi tähän muutaman esimerkin:
– pvm 10.1.2022
– klo 12.19
– lämpötilat Hki -10,8; Jkl -23,2; Oulu -14,7; Roi -26
– tuulivoiman tuotto Suomessa yhteensä 58 MW.

– pvm 23.2.2022
– klo 8.41
– lämpötilat Hki -14,2; Jkl -19; Oulu -19,2; Roi -25
– tuulivoiman tuotto Suomessa yhteensä 114 MW.

– pvm 17.2.2021
– klo 7.29
– lämpötilat Hki -22; Jkl -26; Oulu -23; Roi -29
– tuulivoiman tuotto Suomessa yhteensä 141 MW.

– pvm 17.2.2018
– klo 7.46
– lämpötilat Hki -5; Jkl -9; Oulu -13; Roi -12
– tuulivoiman tuotto Suomessa yhteensä 27 MW.

Erittäin suositeltavaa luettavaa on erään pakkaspäivän analysointi (3.2.2022) kivenkovaa faktaa Fingridin sivulta:
https://jput.fi/Talvipaiva_numeroin_tuulivoima.htm

6.

Ylimääräistä sähköä voidaan viedä ulkomaille ja vajetta voidaan kattaa tuonnilla.”

Siihen ei saa luottaa. Etelään päin on siirtokapasiteettia 1000 MW – näyttää siltä, että koko se kapasiteetti menee talvipakkasilla vientiin, eli silloin Virosta ei voi tuoda yhtään.

Norjan ja Ruotsin vesialtaat voivat olla vajaita tai Ruotsi ja Norja vievät ylijäämäsähkönsä etelään – eli sieltä ei välttämättä ole tuotavissa sähköä talvipakkasilla.

Suomen pitää päästä oikeasti sähköomavaraiseksi myös talvipakkasilla, kun aurinko ei paista, eikä tuule tarpeeksi, jotta tuulivoimalat tuottaisivat sähköä valtakunnanverkkoon.

Suomeen on ehdottomasti rakennettava lisää ydinvoimaa, ydinvoimaa ja ydinvoimaa.

7.

Jos me mitoitetaan ydinvoimakapasiteetti keskitalven 15.000 MW kulutusta vastaamaan, mihin se tuotanto saadaan menemään kesällä

Kun OL3 otetaan varsinaiseen tuotantokäyttöön, niin Suomella on ydinvoimaa noin 4400 MW. Olen esittänyt, että Suomeen rakennetaan lisää kolme uutta ydinvoimalaa Loviisa 3, Olkiluoto 4 ja Vaasa 1.

Sitten kun myös ne uudet ydinvoimalat on otettu käyttöön, niin Suomen ydinvoiman kokonaiskapasiteetti tulee olemaan noin 8400 MW. Kun ydinvoiman käyttökerroin on noin 0.95, niin koko vuodelle voidaan laskea käytössä olevaksi kapasiteetiksi noin 8000 MW. Talvipakkasilla on koko 8400 MW käytettävissä ja kevään, kesän ja syksyn aikana jokaiseen voimalaan tehdään vuorollaan vuosihuolto, jona aikana ne eivät tuota sähköä. Esim. OL3 vuosihuollon aikana puuttuu 1600 MW ydinvoiman tuotannosta.

Vesivoimaa Suomella on karkeasti 2000 MW.

Kun siitä 15000 MW huippukulutuksesta vähennetään 8000 MW ydinvoimaa ja 2000 MW vesivoimaa, niin puuttumaan jää edelleen 5000MW.

Kuten huomaat, niin ehdotukseni kolmen uuden APR1400 ydinvoimalan rakentamisesta ei ole ollenkaan ylimitoitettu.