6.4.1918 Tampere – taistelun voitto

Suomen pieni ja nuori armeija valtasi Tampereen venäläisiltä ja punakapinallisilta. Se oli erittäin tärkeä voitto Suomen ja Venäjän välillä käydyssä Vapaussodassa. Toki suurin omin tappioin, mutta tappioitta ei voi voittaa sotaa.

Edellinen Tampereen taisteluja koskeva pitkä ja perusteellinen kirjoitukseni löytyy täältä.

Katsotaanpa joitakin numerotietoja taistelun Tampereesta päätyttyä:

"Valkoisten armeijaan kuului hyökkäysliikettä aloitettaessa 12,850 kivääriä, 625 sapelia, 105 konekivääriä ja 29 tykkiä. Sotaliikkeen jatkuessa 23 päivää sai valkoisten Hämeessä ja Satakunnassa toimiva armeija vahvistuksekseen yhteensä noin 9,000 kivääriä, 36 konekivääriä ja 6 tykkiä.

Hyökkäysliikkeen kautta tuhottiin tai hajoitettiin vihollisarmeija, joka oli arvioitava vähintäin 25, 000 mieheksi. Noin 11,000 haavoittumatonta punakaartilaista jäi valkoisten vangiksi, noin 70 konekivääriä ja 30 tykkiä vallattiin.

Hyökkäyksen päämäärät saavutettiin täydellisesti. Yhdysrataa uhkaava vaara oli sen kautta poistettu, vihollisen voimakkain armeijaosasto tuhottu. Tampere suurine mahdollisuuksineen liitetty valkoiseen Suomeen ja rintama työnnetty eteläisen Hämeen järvien välisille kannaksille, joten suoranainen yhteistoiminta sillä välin Hangossa maihin astuneen saksalaisen armeijaosaston (ns. Itämeren divisioona, vahvuudeltaan 7000 miestä ja 18 tykkiä - JPu) kanssa nyt oli mahdollinen." [i]

-----

Yhdysradalla kirjoituksessa tarkoitetaan Haapamäen-Pieksämäen rataa, jonka Venäjä ja Venäjän kätyrit punakaartilaiset halusivat katkaista, ettei Pohjanmaalta voitaisi toimittaa apua Karjalan ryhmälle, joka puolusti rintamassa Suomea Venäjän hyökkäyksiltä.[i] Kai Donner, et al - Suomen Vapaussota V; 1925; sivu 538

Vapaussota

Etusivulle