Toveri Hitler

 

Lainaan Anatoli Gordijenkon kirjaa Kuoleman divisioona. Alkuperäinen kirjoittaja oli vanhempana politrukkina 18.divisioonassa, joka tuhoutui Talvisodassa.

Tämä lainaus on kirjoitettu nälkään kuolemaisillaan olevan divisioonan rippeiden ollessa suomalaisten piirittämänä motissa Lemetissä 19.2.1940:

"Sitten sateli kysymyksiä: Auttaako Englanti Suomea ja mitä mieltä Saksa on tästä sodasta? Pitkä poika, jolla oli iso itsepäinen leuka, kysyi: Onko Adolf Hitler meidän ystävämme vai ei?

- Totta kai on, meidän uskollinen ystävämme ja liittolaisemme, Saša vastasi reippaasti ja minä nyökyttelin myöntävästi mukana. - Toveri Hitler onnitteli toveri Stalinia veljellisesti syntymäpäivän johdosta. Ja mitä toveri Stalin vastasi hänelle? Kuulkaapas: "Verellä vahvistetulla Neuvostoliiton ja Saksan kansojen ystävyydellä on kaikki perusteet muodostua vahvaksi ja kestäväksi."

Joku pioneereistä epäili  yhä: Onko toveri Hitler todellakin meille toveri?

- Tietysti on. Ei ainakaan herra, Saša Samoznajev vastasi. - Hänhän on sosialistisen työväenpuolueen tunnustettu johtaja. Työväenpuolueen, ymmärrättekö? Kuinkas muuten..." (sivu 249)

 

Muuta mukavaa

Etusivulle