Moscov Tram Stop

Suosittelen erinomaista kirjaa. Sen ovat kirjoittaneet saksalainen sotilaslääkäri Heinrich Haape ja englantilainen Dennis Henshaw. Alkuperäinen kirja ilmestyi vuonna 1957 englanniksi nimellä Moscow Tram Stop. Suomennos ilmestyi vuonna 1958 nimellä Operaatio Barbarossa.

Jos kyseistä kirjaa vaan on mistään saatavana, niin suosittelen sitä lämpimästi niin pasifisteille, militaristeille kuin kaikille muillekin. Kirjan sankari tohtori Haape eli itärintaman hyökkäysvaiheen Moskovan porteille (viimeiselle raitiotiepysäkille 16 km Moskovasta) ja perääntymisvaiheen rintamajoukoissa osallistuen välillä taisteluihin, leikaten potilaita tulen alla, pelastaen venäläisiä siviilejä, … hänen pataljoonastaan (n. 800 sotilasta) jäi sodassa henkiin vain kourallinen miehiä. Haape arvostelee kirjassa ankarasti natseja. Haape taisteli pahinta vihollista Venäjän arojen pakkasta ja tuulta vastaan käyttäen mm. sanomalehtiä lämpöeristeinä (kun Saksa ei ollut valmistautunut sotaan Venäjää vastaan, niin Saksan armeijalla ei ollut edes talvivarusteita).

Koska joillakin suomalaisilla tuntuu edelleen olevan epäilyksiä siitä, että Venäjä oli todellisuudessa valmistautumassa hyökkäykseen länteen valtavin voimin ja Saksa onnistui tekemään ennalta ehkäisevän hyökkäyksen itään vain pari viikkoa ennen kuin Venäjän hyökkäyksen länteen piti tapahtua lainaan tähän pätkiä ko. kirjan sivulta 66:

Nyt oli kaikki selvää: Saksan oli ollut pakko hyökätä puna-armeijan joukkokeskitysten kimppuun, koska ne valmistautuivat hyökkäykseen saksalaista isänmaata vastaan” … ” Kokonaisia neuvostoliittolaisia lentomuodostelmia tuhottiin maassa – niiden omilla kentillä – ennen kuin ne ehtivät nousta surmanretkilleen … Tuhottujen tai saaliiksemme joutuneiden lentokoneiden, panssarivaunujen ja muun sotakaluston ja vankien suunnaton lukumäärä on Saksan armeijojen esimerkillisen yhteistyön tulosta. Mutta samalla ne antavat vavahduttavan kuvan siitä kuolemanvaarasta, mikä oli hiljaisuudessa keskitetty Saksan valtakunnan itärajan taakse. On päivänselvää, että ainoastaan tämä yhdennellätoista hetkellä aloittamamme toiminta saattoi tehdä tyhjäksi venäläis-mongolilaisen suunnitelman tunkeutua Keski-Eurooppaan, minkä kaikkia traagisia seurauksia on mahdotonta kuvitellakaan.” Tämä oli kirjoitettu kesä-heinäkuun vaihteessa 1941 rintamalehteen.

Muuta mukavaa

Etusivulle