Jatkosodan luonne

Olen kirjoittanut tämän artikkelin 23.11.2003, mutta valitettavasti se on edelleen ajankohtainen.

Yleisesti pidetään Jatkosodan todellisena syynä sitä, että suomalaiset halusivat valloittaa takaisin Talvisodan seurauksena Venäjän miehittämiksi jääneet n. 12% Suomen laillisesta, Tarton rauhansopimuksen mukaisesta alueesta. Tietysti, jos asiaa katsotaan asiaa oikeudenmukaisuuden kannalta, niin suomalaisilla olisi ollut perustellut syyt vallata Suomelle ikimuistoisesti kuuluneet alueet takaisin Venäjältä.

Asia ei kuitenkaan ole aivan näin yksinkertainen. Venäjä oli ja on imperialistinen roistovaltio. Venäjän päämääränä oli valloittaa Suomi, mutta ei suinkaan vain pieni syrjäinen Suomi. Venäjän tavoitteena oli alistaa koko maapallon väestö kommunistisen diktatuurin alle. Tämän tavoitteen saavuttaakseen Venäjä jopa nosti Hitlerin valtaan Saksassa, varusti Saksaa ja pyrki saamaan Saksan ja länsimaiden välille sodan, että nämä kuluttaisivat toisiaan, tehden Venäjälle imperialistisen valloitustyön helpommaksi. Suomi oli vain pieni murunen tässä suuressa suunnitelmassa. Venäjä olisi Suomen valloitettuaan jatkanut läpi Ruotsin Norjan rannikolle. Suomen ankara vastarinta Talvisodassa esti Venäjää saavuttamasta tätä päämääräänsä.

Venäjä ei suinkaan luopunut päämäärästään Talvisodan loputtua, vaan se hautoi suunnitelmia Suomen kysymyksen lopulliseksi ratkaisemiseksi, tehden kaikenlaisia provokaatioita ja esittäen milloin mitäkin vaatimuksia Suomelle. Onneksi Suomen kansainvälinen maine oli Talvisodan uljaan vastarinnan vuoksi hyvä ja saimme parannettua aseistustamme jatkosodan alkuun mennessä merkittävästi. Niinpä, kun punakotkat saapuivat pommittamaan n. 500 koneella rauhallisia kaupunkejamme 25.6.1941 saimme ammuttua näistä roistomaisesti rauhan aikana hyökänneistä koneista 27 kpl alas. Venäjä oli hyökännyt suomalaisten kohteiden kimppuun jo 22.6.1941. Suomi esitti näistä ensimmäisistä hyökkäyksistä vastalauseensa kahdella nootilla ja halusi pysyä sodassa puolueettomana.

Venäjä oli keskittänyt maailmanhistorian suurimmat hyökkäysjoukot rajoilleen ja olisi hyökännyt länteen eri lähteiden mukaan 6-10.7.1941. Onneksi Saksa ennätti ennaltaehkäisevällä hyökkäyksellään ensin 22.6.1941 ja murskasi Venäjän hyökkäykseen ryhmittyneet ja osittain myös vielä hyökkäysryhmitykseen siirtymässä olevat hyökkäysjoukot. Maailmanhistorian suurimpien tapahtumien kulku ratkesi muutaman päivän ajoituseroilla. Venäjällä oli jo valmiina hyökkäyksen ensimmäinen aalto 16 armeijaa ja lisäksi monta kymmentä yksittäistä armeijakuntaa ja divisioonaa. Hyökkäyksen toiseen aaltoon oli jo mobilisoitu 7 tuoretta armeijaa mm. nostoväestä, jopa vangeista. Hyökkäyksen kolmanneksi aalloksi oltiin juuri muodostamassa kolmea armeijaa: 29., 30. ja 31. armeijat, rajavartijoina toimineiden KGB-yksiköiden pohjalta. Rajavartiosto oli jo tyhjentänyt väkivalloin raja-alueen siviiliväestöstä 13.6.1941 alkaen, oman hyökkäyksen jaloista, napapiirin taakse Tundraan ja poistui itse rajalta kolmannen hyökkäysaallon runkomiehistöksi 18…19.6.1941 (vain kolme päivää ennen Saksan hyökkäystä).

Näin ollen Suomi ei olisi välttynyt Jatkosodalta missään tapauksessa (paitsi antautumalla vihollisen armoille). Jos Saksa ei olisi tehnyt ennalta ehkäisevää hyökkäystään itään, niin Venäjä olisi hyökännyt valtavin voimin länteen heinäkuun alussa 1941 ja siinä olisi todennäköisesti käynyt vielä hullummin kuin Euroopalle ja Suomelle nyt kävi Toisessa Maailmansodassa. Venäjän hyökkäys mm. Romaniaan olisi leikannut Saksan öljynsaannin, jolloin Saksan sodankäyntikyky olisi romahtanut, sillä Saksalla oli polttoaineita vain kahden kuukauden sotaa varten 22.6.1941. Toisen maailmansodan murheellinen lopputulos oli, että puoli Eurooppaa jäi puoleksi vuosisadaksi kommunistisen hirmuhallinnon alle – mutta Venäjän hyökkäyksen onnistuminen olisi johtanut vielä huonompaan lopputulokseen.

Suomella on edelleen saatavaa rikolliselta imperialistiselta Venäjältä n. 12% Suomelle Tarton rauhansopimuksen mukaisesti kuuluvasta alueesta ja miljarditolkulla saatavia ns. kaupankäynnistä neukkulan aikana. Venäjän on palautettava nämä ryöstämänsä alueet lailliselle omistajalleen Suomelle.  Venäjän on aivan turha yrittää syyllistää Suomea hyökkääjäksi Jatkosodassa, kun se itse on todellisuudessa rikollinen imperialistinen hyökkääjä ja miehittäjä.

ps. Suomen aiheettomasti hyökkääjälle, Venäjälle, maksamat sotakorvaukset korkoineen on saatava Venäjältä takaisin - raakaöljynä, raakapuuna ja mineraaleina - no, ehkä myös nesteytettynä maakaasuna. sama

Muuta mukavaa

Etusivulle