Vapaussota 220218

Edellinen artikkelini Suomen Vapaussodasta teemalla 100 vuotta sitten löytyy täältä.

Punakapinalliset tekivät ryöstömurhan

”Kansanvaltuuskunnan tutkijatoimikunnalle tuli ilmoitus Orimattilan kunnan Käkelän kylässä tapahtuneen työmies Jalmari Virtasen murhasta. Sen johdosta pidettiin kuulustelu torstaina 28. päivänä maaliskuuta. Murhatun isä Alfred Virtanen kertoi, että hänen torppaansa saapui perjantaina helmikuun 22. päivänä yöllä kello puoli kahdelta viisi tai kuusi miestä, jotka kantoivat punakaartin tunnuksia. Yksi heistä oli Lauri Oksanen Tönnön kylästä. He toimittivat perusteellisen tarkastuksen, mutta eivät ottaneet mukaansa mitään muuta kuin torpan Jalmari-pojan. Pian sen jälkeen, kun joukko oli poistunut, kuului ulkoa ampumista ja heti sen tauottua kovaa valittamista. Kukaan ei kuitenkaan yön pimeydessä tohtinut mennä katsomaan, mitä oli tapahtunut.

Aamun valjettua torpan väki uskaltautui liikkeelle.  Kuljettuaan kirkolle päin menevää metsäpolkua parinsadan metrin matkan etsijät näkivät lumessa verisiä jälkiä, mutta ruumista ei näkynyt missään. Vasta maaliskuun 2. päivänä Jalmarin veljet Antti ja Kalle Virtanen löysivät sen kirkonkylän joesta. »Vainajalta oli viety palttoo, takki, housut, lakki, sukat, kintaat ja pitkävartiset saappaat sekä rahat, joita oli vähän toistasataa markkaa», todisti Alfred Virtanen. Murhatun veli Kalle Virtanen puolestaan kertoi, että kun hän löysi ruumiin yhdessä Antti-veljensä kanssa, sillä oli yllään ainoastaan alushousut, paita ja liivit sekä liivin taskussa kello.

Punaisten retkellä mukana ollutta Lauri Oksasta ei voitu pöytäkirjan mukaan kuulustella, koska hän oli rintamalla. Hänen kuulustelunsa päätettiin jättää Lahden punakaartin esikunnan tehtäväksi. Sen velvollisuudeksi määrättiin ilmoittaa tutkimuksen tulokset Suomen Kansanvaltuuskunnan Oikeusosaston tutkijatoimikunnalle. Edellä kerrotun tutkimuksen toimittivat Suomen Kansanvaltuuskunnan Oikeusosaston tutkijatoimikunnan jäsenet. Tutkimuksen tuloksista ei ole tietoa.”[i][i] Pentti Pylkkö – Punainen viima; 2016; sivu 99

Vapaussota

Etusivulle