Vapaussota 200318

Edellinen artikkelini Suomen Vapaussodasta teemalla 100 vuotta sitten löytyy täältä.

Punakaartilaiset raiskasivat ja murhasivat pakolaisia

Joukko nuoria yritti paeta punakaartien hirmutekoja kapinallisten hallussa olevalta alueelta Suomen hallituksen valvomalle alueelle. He jäivät pakoreissullaan kiinni.

Joukossa olleet kaksi nuorta naista raiskattiin, kidutettiin ja murhattiin punakaartilaisten toimesta. Kahdeksan miestä kidutettiin ja murhattiin samoin punakaartilaisten toimesta. Jostakin syystä punakaartilaiset jakoivat vangit kahteen ryhmään, joista kaksi murhattiin 20.3.1918 ja loput kahdeksan 21.3.1918.

Nämä rikokset on kuvattu erittäin tarkasti kahdeksalla kirjan sivulla viitetietoineen. On kerrottu niin murhamiesten kuin murhattujen nimet ja samoin punapäällikön nimi, joka käski tappaa vangit.

Siis kylmiä faktoja, eikä kuten punaisten kertomat sepitykset.

20.3. murhatut olivat:

Jaakkola Antti, 21-vuotias ylioppilas Vehkalahdelta,

Makonin Eugen, 17-vuotias yhteiskoulun oppilas Haminasta.

21.3. murhatut olivat:

Hauhio Eino, 18-vuotias kirjanpainon oppilas Haminasta,

Husgafvel Helmi, 25-vuotias tuomiokunnan kirjuri Haminasta,

Jaffe Nikolai, 17-vuotias yhteiskoulun oppilas Haminasta,

Kattelus Einar, 18-vuotias talollisen poika Sippolasta,

Lainio Aino, 24-vuotias lakitieteen ylioppilas Haminasta,

Pukki Matti, 30-vuotias talollisen poika Luumäeltä,

Purho Hugo, 21-vuotias talollisen poika Sippolasta,

Tynys Matti, 21-vuotias hevosmies Vehkalahdelta.[i]  

Lainaan pätkiä kirjasta:

”Takaa-ajajistaan tietämättä he ajoivat Savitaipaletta kohti. Ylitettyään Lennusjärven he tulivat Kaulion kylään, jossa väijyksiin asettuneet punaiset vangitsivat heidät ja veivät heidät Taavettin asemalle punakaartin esikunnan kuulusteltaviksi. Kuulustelun jälkeen punakaartilaiset ottivat heidän rahansa ja kellonsa ja kertoivat, että heidät viedään Savitaipaleelle. He telkesivät vankinsa kylmään rautatievaunuun odottamaan kuljetusta. Heille ei kerrottu, että punakaartin esikunta oli määrännyt heidät murhattavaksi matkalla.”[ii]

Väinö Uski oli kehunut, että ”hän yhdessä useamman muun punakaartilaisen kanssa oli kuljettanut yllämainitussa joukkueessa olleen Neiti Helmi Husgafvelin erääseen lehmäläävään, jossa olivat hänet raiskanneet ja kuumilla raudoilla polttaneet sekä sitten kiduttamalla tappaneet.”[iii][i] Pentti Pylkkö – Punainen viima; 2016; sivu 116

[ii] Pentti Pylkkö – Punainen viima; 2016; sivut 110-111

[iii] Pentti Pylkkö – Punainen viima; 2016; sivu 114

Vapaussota

Etusivulle