Vapaussota 190218

Edellinen artikkelini Suomen Vapaussodasta teemalla 100 vuotta sitten löytyy täältä.

Karjalan ryhmän Antrean lohkolla ryssät ajettiin pakoon

Suomen joukot olivat asemissa Vuoksen länsipuolella ja Antrean länsipuolella, Viipuri oli punaisten ja venäläisten miehittämänä. Hannila ja Ora olivat suomalaisilla, Noskua ryssillä. Ryssät halusivat valloittaa Antrean ja suomalaiset Noskuan. Hannila sijaitsee noin 10 km Antreasta länteen, jää kartan ulkopuolelle. Kartalla ruutu on 2 km.

[i]

18.2.1918 ”koetettiin erehdystä korjata hyökkäämällä yht’aikaa Hannilan ja Oran taholta Pullilaa ja Ala-Noskuaa vastaan. Mutta kun Hannilan osasto viivästyi, epäonnistui yritys täydellisesti, ja hyökkääjäin oli pakko peräytyä takaisin Oraan. Parempi onni oli 19 p:nä, kun uudestaan hyökättiin Ala-Noskuaa vastaan ja tyydyttiin tekemään vain valehyökkäys Pullilaa vastaan. Vallan samanaikaisesti yritti vihollinen puolestaan tunkeutua Oraan. Kuten kaatuneilta saaduista papereista sitten kävi ilmi, aikoi vihollinen venäläisten avulla murtautua Oran luona valkoisten rintaman läpi sekä vallata Antrean kirkonkylän. Läpimurtautuminen muuttui kuitenkin heille musertavaksi tappioksi.

Tukenaan taas Oran uskollinen tykki ja sen päällikkö, taiteilija A. Karimo, valtasivat meikäläiset – 90 miestä 3 konekiväärin kera – jälleen Noskuan jääkäri U. Sihvosen, joka aikaisemmin oli johtanut Ahvolan puolustusta, sekä jääkäri Salmisen johdolla. Venäläiset, jotka olivat lähteneet taisteluun gramofoonin- ja mandoliininsoiton säestäminä, huomasivat, että se ei muodostunutkaan leikiksi, kuten he olivat kuvitelleet, ja he saivat aika kiireen jouduttautumaan turvaan. Suurin osa heistä pakeni erään navetan taa, mutta kun meidän konekiväärimme voivat pyyhkiä sieltä lähtevää peräytymistietä, saivat monet maksaa hengellään aloittamansa huvin. Vihollisista, joita vankien kertoman mukaan oli 350 miestä, niistä 250 venäläistä, jäi taistelutantereelle 11 kaatunutta. Meidän tappiomme oli 3 kaatunutta ja 14 haavoittunutta. Sotasaaliiksi joutui 3 vihollisen 6 konekivääristä (yhden oli sitäpaitsi tykkitulemme särkenyt), 10 kivääriä, 15 panoslaatikkoa, 14 täytettyä konekiväärin panosnauhaa, 1 kuorma rosvottua tavaraa sekä gramofooni ja mandoliini. Vihollisen tappio oli niin perinpohjainen, että venäläiset sittemmin saatujen tietojen mukaan olivat palanneet heti Viipuriin ja myytyään siellä rosvotut tavaransa jatkaneet matkaa Pietariin saakka.”[ii][i] Ari Raunio, et al – Kannaksen sotakartasto 1939-1944; 2018; yhdistetty sivuilta 118 ja 153

[ii] Kai Donner, et al - Suomen Vapaussota II; 1922; sivut 459-460

Vapaussota

Etusivulle