Vanhoja hyviä oppeja on noudatettava vieläkin

1. "Valloittaja on aina rauhaa rakastava, - - Hän tunkeutuisi mieluimmin rauhallisesti valtioomme. Mutta jottei hän näin voisi tehdä, täytyy meidän tahtoa sotaa ja siis myös valmistaa sitä, eli toisin sanoen juuri heikkojen, puolustukseen pakotettujen täytyy aina olla valmistautuneita, ettei heitä yllätettäisi. Sellainen on sotataidon laki."[i]

Tämä hyvä ja edelleen ajankohtainen opetus on noin 200 vuoden takaa. Tähän päivään tuotuna se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että on pidettävä huolta puolustusvalmiudesta ja valmistauduttava yllätyshyökkäyksen varalta.

2. "Sotataidon huippu ei ole sadan voiton saavuttaminen sadassa taistelussa. Sotataidon huippu on vihollisen kukistaminen ilman taistelua."[ii]

Tämä opetus on peräisin noin 2000 vuoden takaa ja on edelleen erittäin ajankohtainen. Esimerkkinä sen toimimisesta voisi ottaa Venäjän suorittamat Viron, Latvian ja Liettuan valloitukset ja miehitykset noin vuonna 1940. Silloin Venäjä onnistui pakottamaan nämä itsenäiset valtiot antautumaan ilman taistelua.

Venäjä yritti  samaa konstia myös Suomen kanssa, mutta silloin Suomi taisteli ja säilytti itsenäisyytensä. Valitettavasti Suomi ei silloin  ollut varustautunut sotaan riittävän hyvin, joten nyt Suomesta on jäljellä vain Tynkä-Suomi. Pahalta näyttää nytkin - Suomen puolustusmäärärahojen taso on aivan liian alhainen.

Venäjä hyökkäsi Afganistaniin vuonna 1979, yrittäen valloittaa Afganistanin ilman sotaa - kieroilemalla kuten yleensäkin. Afgaanit kuitenkin taistelivat imperialistista roistovaltiota Venäjää vastaan tiukasti 10 vuotta ja ryssät joutuivat vetäytymään Afganistanista. Sillä kertaa USA onneksi auttoi hyökkäyksen kohteeksi joutuneita afgaaneja mm. toimittamalla heille olalta ammuttavia ilmatorjuntaohjuksia Stinger.

Suomen kohdalla tämä näkyy hyvin Suomen suomettamisessa, koulutuksen soluttamisessa, myyräntyössä maanpuolustuksen heikentämiseksi, jne.

3. "Koska veriset taistelut ovat kauhea näytelmä, sen tulee johtaa siihen, että sotaa pidetään suuremmassa arvossa, mutta ei siihen että inhimillisyydestä sota-aseet vähitellen tehdään yhä tylsemmiksi, kunnes taas kerran joku ilmestyy terävin miekoin ja hakkaa kätemme irti ruumiista."[iii]

Tämä noin 200 vuotta vanha opetus näyttää meille esimerkiksi sen miten harhaista on Suomelta kieltää henkilömiinojen käyttö ja olla hankkimatta rypäleammuksia. Henkilömiinojen kielto tulee aieuttamaan nimenomaan suomalaisille hyvin suuria aivan turhia tappioita seuraavassa sodassa.

Suomen pitää mielestäni ehdottomasti hankkia runsaasti kaukolaukaisimia, jotta kylkimiinoja ja viuhkapanoksia voidaan laukaista turvallisesti radioteitse suurelta etäisyydeltä vihollisesta (ettei tarvitse olla vihollisen lähellä käyttämässä vetosytytintä tai vetää pitkiä laukaisujohtimia, joka on aikaavievää, paljastaa sissien sijainnin ja on helposti vioittuva vihollisen tulessa). Tietenkin on myös luovuttava idioottimaisesta henkilömiinakieltosopimuksesta ja hankittava monipuolinen raketti- ja ohjusaseistus raskaisiin raketinheittimiimme.

4. "Sen jälkeen on parasta hajoittaa hänen liittoutumansa;"[iv]

Tämä opetus on noin 2000 vuoden takaa. Tähän päivään tuotuna se käänteisesti merkitsee Suomelle, että Suomen on liityttävä NATOon - mutta se liittyminen EI suinkaan saa merkitä suureen reserviin perustuvan aluepuolustuksen alasajoa, vaan päinvastoin aluepuolustusta on tehostettava entisestään mm. hankkimalla olalta ammuttavia ilmatorjuntaohjuksia ja lisää lyhyen kantaman panssarintorjuntaohjuksia NLAW.

5. "Tavoitteenasi on oltava vallata Valtakunta vahingoittumattomana. Niin joukkosi eivät kulu loppuun ja hyötysi on täydellinen. Tämä on hyökkäysstrategian taito."[v]

Oppi on noin 2000 vuoden takaa ja oletan Venäjän pyrkivän toteuttamaan tätä tavoitetta hyökätessään Suomen kimppuun. Venäjän oma infrastruktuuri on aivan surkeassa tilassa - ja Suomen infra on lähestulkoon erinomaisessa kunnossa. Siksi ei kannata suinkaan pelätä, että Venäjä pyrkisi tuhoamaan esimerkiksi Suomen hyvät ydinvoimalaitokset, satamat, tms. Ei suinkaan - päinvastoin Venäjä haluaa ne itselleen.

-----

Me emme saa elää illuusiossa, vaan meidän on tehostettava puolustuskykyämme ja puolustusvalmiuttamme. Venäjä tehostaa koko ajan hyökkäyskykyään ja hyökkäysvalmiuttaan.

Maanpuolustus

Etusivulle


[i]     Karl von Clausewitz, Sodasta, 1981, sivu 94

[ii]    Sun Tzu, Sodankäynnin taito, 2002, sivu 86

[iii]   Karl von Clausewitz, Sodasta, 1981, sivu 109

[iv]   Sun Tzu, Sodankäynnin taito, 2002, sivu 87

[v]    Sun Tzu, Sodankäynnin taito, 2002, sivu 88

Maanpuolustus

Etusivulle