Kymmenellä eurolla saa viikon sapuskat ja kymmenen euroa saa hankittua rehellisin keinoin. Tällaisen väitteen esitin eräässä US:n uutiskommentissa. Palaute oli sellaista, että päätin perustella väitteeni.
Toki ruokaan on helppo saada menemään enemmän kuin 10 euroa per viikko ja sierainpari - mutta kymmenellä eurolla saa sellaiset viikon sapuskat, ettei tarvitse nälkää nähdä.
Kaurapuuro on erittäin terveellinen, halpa ja yksinkertainen valmistaa mikroaaltouunissa - sekin hyvä puoli, ettei sen valmistaminen juuri lämmitä kämppää, eikä lautasella valmistettaessa tule ylimääräistä tiskiä.
Yhteen annokseen tarvitaan 1 dl kaurahiutaleita (40 g), 1 dl täysmaitoa, 1 dl vettä ja hiven suolaa (maun mukaan). Lisäksi mikroaaltouuni ottaa hieman sähköä.
Aines |
Yksikköhinta €/kg t. litra |
Annoshinta € |
Kaurahiutale |
0,85 |
0,034 |
Maito |
0,69 |
0,069 |
Vesi |
0,002 |
0,0002 |
Suola |
n. 3 |
0,0005 |
Sähkö |
0,12/kWh |
0,012 |
Yhteensä |
|
0,1157 |
Jos sitä syötäisiin 7 kertaa viikossa, niin se maksaisi noin 0,81 euroa - ja on hyvää sellaisenaan.
Halvasta lenkkimakkarasta, riisistä ja sipulista saa mahtavan hyvää ja halpaa syötävää. Kun kerralla keittää 6 litran kattilallisen, niin annoshinta ja annoksen hyväksi nähty vaiva on vähäinen.
1 l riisiä, 1,2 kg lenkkiä, 0,4 kg
sipulia, 0,04 kg valkosipulia, 1 dl öljyä, 2,5 l vettä, mausteita, suolaa.
Aines |
Yksikköhinta €/kg t. litra |
Kattilallinen € |
Pitkäjyväinen riisi |
1,58 |
1,26 |
Lenkki |
1,76 |
2,11 |
Sipuli |
0,95 |
0,38 |
Valkosipuli |
5 |
0,20 |
Öljy |
1,33 |
0,13 |
Cayennepipp, valkopipp |
|
0,15 |
Vesi |
0,002 |
0,005 |
Suola |
n. 3 |
0,15 |
Sähkö |
0,12/kWh |
0,12 |
Yhteensä |
|
4,38 |
Joillekin siitä kattilallisesta riittäisi varmaankin 10 annosta, mutta lasketaan tässä niin, että se kattilallinen syödään viikossa, eli 7 annosta. Siten annoksen hinnaksi muodostuu noin 0,63 euroa ja viikkokustannus se 4,38 euroa.
Puolukasta voi tehdä hyvää ja ravitsevaa puuroa monella eri tavalla. Tässä yksi helppo tapa tehdä todella hyvää halvalla. Puolukat ovat tietysti itse poimittuja, eli eivät maksa mitään (poimintamatkat polkupyörällä), paitsi jos on käytetty pakastettua sosetta, niin mukaan tulee melko mitätön kustannus sähköä.
Taas keitetään kerralla isohko kattilallinen se säästää työtä ja kustannuksia. Itse teen neljän litran kattilassa, sillä se kuusilitrainen on kiinni vaikka makkarakeitossa.
1 l puolukkasosetta (tai vastaavasti
tuoreita), 4 dl (320 g) mannaryynejä, 0,25 kg sokeria, 2,5 l vettä, 1 tl
suolaa.
Aines |
Yksikköhinta €/kg t. litra |
Kattilallinen € |
Puolukka |
|
0,10 |
Mannaryynejä |
1,10 |
0,35 |
Sokeri |
0,69 |
0,17 |
Vesi |
0,002 |
0,005 |
Suola |
n. 3 |
0,01 |
Sähkö |
0,12/kWh |
0,10 |
Yhteensä |
|
0,74 |
Sekin kattilallinen voidaan ajatella syötävän yhdessä viikossa. Puuron päälle joka kerta 1 dl maitoa, joten se 7 dl maidon hinta lisää 0,48 + 0,74 = 1,22 euroa viikossa.
Tietenkin edellämainittujen kolmen päivittäisen aterian lisäksi syödään vaikkapa 900g ruisleipää, kilohinta 1,76, joten siihen kuluu 1,58 euroa. Pannaan varttikilo voita viikossa, kilohinta 2,58, eli 0,65 euroa. Lauantaimakkaraa 0,6 kg kilohintaan 1,76 tekee 1,06 €. Tietysti vielä omia marjoja yms. eri olomuodoissa, mutta nehän eivät maksa juuri mitään. Välillä lauskin sijasta halpaa edamjuustoa - jopa alle 4 euroa kilo.
Edellä on tietysti vain yksi viikko-ohjelma. Makkararisoton sijaan voi olla vaikka makkarakeitto, kaalikeitto, sikanautasäilykerisotto, jne. Puolukkapuuron sijaan esimerkiksi raparperi-kaurapuuro tai riisipuuroa mustikkasopan kera.
Kaurapuuroon 0,81 €, risottoon 4,38, marjapuuroon maitoineen 1,22, leipään 1,58, voihin 0,65, lauski 1,06 € - yhteensä 9,70 euroa/viikko.
On mahdollista elää ihan hyvää elämää käyttämällä ruokaan vain 10 euroa per sierainpari viikossa. Eikä taatusti ole nälässä.