Kommunistisessa maassa täytyy olla tiukka sensuuri – Tshekkoslovakia 1968

Venäjän joukot valmistautuivat hyökkäämään Tshekkoslovakiaan syyskesällä 1968, upseerit keskustelevat keskenään Tshekkoslovakian tilanteesta:

Sotilas kertoo tshekeistä:

” – He puhuvat, että rakentavat toisenlaista sosialismia, ihmiskasvoista.

- Mutta tuo on jo vihollispropagandaa – sekaantui rykmentin esikunnan poliittisen osaston johtaja.  – Kaikenlaisella sosialismilla on vain yhdet kasvot. Porvarit keksivät muunnosteorian, toverit, se teoria on marksisminvastainen eikä siinä ole ollenkaan tervettä järkeä. Yhdellä takamuksella ei ole mahdollista istua kahdella tuolilla, se on yksinkertaisesti epämukavaa. Miettikää itse, toverit: millaisesta konvergenssista saa puhua kun sosialismin saavutuksista ei ole mahdollista irrottaa yhtään sen eduista?

Onko teillä mielessä, kuinka yksi neuvostovastainen kirjoitti meidän valtiojärjestelmästä voluntarismikaudella kamalan panettelun, jonka otsikkona oli »Päivä Ivan Ivanovitshin elämässä» [A. Solzhenitsyn – Ivan Denisovitshin päivä] vai oliko se Ivan Trofimovtsh? Mitä siitä seurasi? Kaikki tiedostamattomat elementit lähtivät liikkeelle. Alkoivat levittämään sitä panettelua. Kehkeytyi puolueen politiikan vastainen epäusko ja niin edelleen. Sille pantiin oikeaan aikaan raja, eikä tiedä, miten se kaikki muuten olisi loppunut.

Sen kanssa piti tietysti olla samaa mieltä. Itse en ollut siitä Ivanista mitään lukenut, se ei yksinkertaisesti osunut käteeni, mutta sen, että sillä oli ravisuttava teho, sen muistan selvästi.

- Mihin sitten tshekin kommunistit ovat ennättäneet? – jatkoi poliittisen osaston päällikkö. – He poistivat sensuurin täydellisesti! He avasivat luukut porvarillisen propagandan virtaamiseksi sisään! Julkaise mitä haluat! Mihin se kaikki vie? Konvergenssiinko? Ei! Kapitalismiin! Porvarilliselle vaikutukselle riittää, kun patoon kaiverretaan yksi rako, sitten veden virtaus murtaa koko padon! Meillä oli sellainen rako, mutta kiitos puolueelle tukittiin se rako ajoissa! Tshekkoslovakiassa ei ole pieni rako, siellä vesi on jo murtanut tien ulos! Se rako täytyy heti tukkia. Mikä konvergenssi se on, jos jokainen voi sanoa kaiken, mikä kielelle tulee? Se ei ole mikään konvergenssi, vaan suoranainen porvarillinen anarkia!

Myös siinä piti olla samaa mieltä. Kun koko järjestelmä olisi yhden juttumiehen vuoksi melkein luhistunut, mikä siitä seuraa jos sensuuri poistetaan kokonaan.”[i]

Suvorovin kirja Vabastaja

Viktor Suvorovin oikea nimi on Vladimir Rezun. Hän on ukrainalainen ja oli Tshekkoslovakian miehityksen aikaan panssariluutnantti – osallistui miehitykseen. Myöhemmin Venäjän sotilastiedustelun GRU majurina hän joutui loikkaamaan henkensä pelastamiseksi Englantiin vuonna 1978 – hänet on tuomittu kuolemaan, mutta sai turvapaikan Englannissa.

Alun alkaen kirja julkaistiin englanniksi Lontoossa vuonna 1981 – kun Venäjä oli ”vapauttamassa” Afganistania. Vuonna 1982 kirja ilmestyi ranskaksi ja 1986 venäjäksi. Se on julkaistu lukuisilla kielillä, mutta valitettavasti ei tietääkseni suomeksi. Koko Suvorovin tuotanto olisi syytä julkaista suomeksi, mutta eihän se suomettuneessa Suomessa onnistune. Kun Viro ei ole suomettunut, niin ne on julkaistu viroksi ja minulla on varmaankin ne kaikki jossakin olomuodossa itselläni. Ai niin, yksi (Spetsnaz) pitää hankkia seuraavalla reissulla Viroon.[i] Viktor Suvorov – Vabastaja; 2001; sivut 188-189

Muuta mukavaa

Etusivulle