60 vuotta torjuntavoitosta

Kuusikymmentä vuotta sitten Suomen urhoollinen armeija lopetti viivytystaistelut ja siirtyi jäykkään torjuntaan. Venäjän strateginen suurhyökkäys torjuttiin ja siten taattiin maamme itsenäisyys.

Talin-Ihantalan suurtaistelut olivat pohjoismaiden suurimmat taistelut. Niitä käytiin noin 25.6-5.7.1944. Venäjä oli keskittänyt Suomea vastaan vuoden 1944 strategiseen hyökkäykseen miesvoimastaan "vain" 7%, mutta panssarivaunuistaan 16%, tykeistään 11% ja lentokoneista 18%.

Talvisodassa Venäjä hyökkäsi kimppuumme miesmassalla, nyt sen sijaan materiaalisella ylivoimalla. Valitettavasti Suomi oli laiminlyönyt kalustohankinnat (suurhyökkäyksen alkaessa meillä oli käytettävissä esimerkiksi vain kymmenkunta modernia hävittäjälentokonetta). Samoin osa joukoista harrasti enemmänkin puhdetöitä, kuin että olisi annettu sotilaskoulutusta tai rakennettu puolustusasemia. Näistä virheistä maksettiin verellä ja aluemenetyksillä, mutta kuitenkin lopuksi saavutettiin upeat torjuntavoitot mm. Talissa, Ihantalassa, Äyräpäässä, Vuosalmella, Viipurinlahdella, U-asemassa ja Ilomantsissa. Venäjän mahtava Puna-armeija löysi pienestä Suomesta voittamattoman vastustajan. Tämä strateginen suurhyökkäys oli ainoa, mikä torjuttiin.

Hyvä Suomi!

Muuta mukavaa

Etusivulle